X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Oleg Tofilat, despre licitația de la AIC: "Statul va pierde pînă la 150 de milioane de lei"

14 mar. 21:08   Societate
3512 0

Fostul director al Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Oleg Tofilat, susține că statul va pierde pînă la 150 de milioane de lei în urma licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC).

Potrivit acestuia, modul în care este organizat procesul de desfășurarea a licitației spațiilor comerciale de la aerogară scot în evidență carnețele și riscurile concursului.

„Observăm corespondență privind preluarea spațiilor comerciale între o companie internațională din domeniu și APP în primăvara lui 2023. Din cauze obscure pentru mine, pentru a atinge scopul, autoritățile au ales instrumentul de locațiune a activelor neutilzate (HG483/2008) – probabil cel mai nepotrivit și irelevant sarcinilor. Pentru că e vorba de active absolumente relevante misiunii Aeroportului (i) și de un act normativ ce abundă în prevederi opace din anii 90 (ii). Din cauze și mai obscure pentru mine, Guvernul, MIDR și APP și-au declinat responsabilitatea pentru acest proces, plasînd totul pe consiliul de administrație și pe întreprinderea de stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”. De parcă nu am cunoaște că întreprinderea are mai puțin de un an de cînd și-a reluat activitatea, iar practic tot personalul este transferat de la odiosul Avia-Invest. De parcă sporirea veniturilor din activități non-aeronautice și a experienței de călătorie nu ar fi un obiectiv important de politici în aviație”, a scris Tofilat în analiza publicată pe Facebook.

Fostul director al CFM a criticat, printre altele, criteriile de eligibilitate, termenul scurt de depunere a ofertelor, dar și faptul că toate spațiile, inclusiv zona sterilă a aeroportului, va fi dată în locațiune unei singure companii.

„În rezultat, avem un caiet de sarcini, care prevede de o manieră uluitoare vis-a-vis de scopurile pretinse: locațiune pe trei ani (cînd în cel mai bun caz juma de an trebuie pentru lansare și juma de an sînt necesari pentru închiderea afacerii); dăm toate spațiile comerciale unui singur locatar (zona sterilă, zona de acces comun, chiar și o ospătărie la juma de kilometru de aeroport); alimentare publică și comerț retail într-un singur lot, chiar dacă sînt foarte diferite ca activități și specific; mai puțin de o lună pentru a veni cu oferta; fără prevederi de partajare a veniturilor viitoare între locatar și Aeroport (practică esențială pentru asigurarea veniturilor non-aeronautice, iar lipsa acestor prevederi în viziunea mea este prejudiciere deliberată a interesului public cu vreo 100-150M lei); criterii cel puțin stranii de eligibilitate, în speță prezența în cel puțin zece aeroporturi din UE. Și cum rămîne dacă cineva are cinci aeroporturi în UE și opt în zona golfului? Și dacă altul este doar în Istanbul, dar ține acolo 30 de restaurante si 50 de puncte de travel retail? Și de ce o rețea de 20-30 de restaurante din Chișinău nu și-ar putea deschide încă unul în zona de acces public la Aeroport?”, a mai scris Tofilat.


Tofilat a adăugat că licitația trebuie anulată, iar procesul – regîndit.

17
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?