Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Noi cazuri de gripă aviară: ANSP vine cu recomandări

18 dec. 2023,, 12:45   Societate
2186 0

Ținînd cont de notificarea Punctului Focal pentru Regulamentul Sanitar Internațional (2005) al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, privind confirmarea virusului gripei aviare înalt patogenă A(H5N1) la păsări sălbatice (lebede) și apariția de noi cazuri suspecte pe teritoriul țării noastre, context în care în regiune au fost raportate recent focare, venim cu unele precizări și recomandări pentru populație.

Riscul de răspîndire la oameni a acestei tulpini rămîne scăzut, aproape toate cazurile de infecție cu virusul A(H5N1) fiind asociat contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate, sau cu medii contaminate cu virusul. Nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător, transmite Noi.md.

Primul caz de infecție cu un virus de gripă aviară înregistrat la om a apărut în Hong Kong în 1997. În ultimii patru ani, la nivel global au fost înregistrate 19 cazuri de gripă aviară la oameni și 5 cazuri de deces (Laos, India, China, Ecuador, Spania, SUA, Vietnam, Cambodia, Chile și Marea Britanie).

Simptomele infecției cu virusul A(H5N1) pot fi: febră (adesea febră înaltă > 38°C), stare de rău, tuse, dureri de gît și dureri musculare. Alte simptome timpurii pot include dureri abdominale, dureri toracice și diaree. Infecția cu virusul A(H5N1) la om poate provoca boli grave și are o rată ridicată a mortalității.

Măsuri care pot reduce riscurile pentru sănătatea publică în urma unor izbucniri de gripă aviară la păsări:


Evitați sursele de expunere ori de cîte ori este posibil (contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave, sau sînt moarte; cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice).

Spălați-vă cît mai des pe mîini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsările; în lipsa apei și a săpunului se spală mîinile cu alcool sanitar.

Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.

Cînd preparați hrana, spălați-vă pe mîini înainte, între și după manipularea alimentelor crude și a celor prelucrate termic.

Carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sînt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,

Evitați contactul dintre păsările sălbatice și păsările de curte vii.

Dacă aveți febră după contactul cu păsările, adresați-vă de urgență la medicul de familie.

ANSP, împreună cu autoritățile responsabile în domeniu, monitorizează situația epizootologică și epidemiologică din teritorii, asigură comunicarea permanentă cu asistența medicală primară privind evoluția procesului epidemic prin gripa umană, inclusiv în localitățile unde au fost confirmate cazuri de gripă aviară la păsări (în preajma bazinului de acumulare din comuna Cubolta, raionul Sîngerei) și participă la ședințele teritoriale ale Comisiilor raionale pentru Situații Excepționale.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?