Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Monumentele istorice din Moldova nu sînt incluse în Registrul monumentelor de for public

15 sep. 2018,, 13:30   Societate
6945 0

În Registrul naţional al monumentelor de for public nu sînt incluse obiecte care reflectă perioada de război.

Acest fapt a fost comunicat portalului Noi.md de către consultantul principal al Direcției patrimoniu cultural a Ministerului Educației, Culturii și Cercetărilor Rita Garconița, menționînd că ele deocamdată figurează în Registrul Național al Monumentelor, adoptat în 1993.

„Monumentele istorice care eternizează evenimentele anilor de război nu fac parte din obiectele de menire socială”, a menționat Rita Garconița. Potrivit ei, precedentul nomenclator al monumentelor din RM mai este în vigoare.

Astfel, denumirile monumentelor ridicate în locurile publice au fost excluse din Registrul anului 1993, mormîntele și operele comemorative de război deocamdată au rămas în el și vor fi în el pînă cînd nu va apărea un nomenclator tematic, așa cum este prevăzut în Legea nr.161 din 20.07.2017 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război. Prin intermediul acestei Legi aceste monumente militare au fost transmise în gestiunea Ministerului Apărării.

Însă, după cum a menționat principalul consultant al Direcției, Ministerul Educației totuși va avea unele împuterniciri ce vizează monumentele de război.


La rezoluția Ministerului se va fi recurge în cazul necesității de restaurare a unei compoziții monumentale sau a unui memorial, atunci cînd documentele de proiect vor trebui aprobate de Consiliul monumentelor. Nu va fi evitat Ministerul nici atunci cînd se va dori edificarea unor opere comemorative de război noi. Ministerul Educației va trebui să se familiarizeze cu conținutul lor artistic.

Totodată, Ministerul Educației nu cunoaște cînd va apărea cel de-al doilea registru al monumentelor în care vor fi incluse mormintele militare și operele comemorative de război, deoarece acest lucru ține deja de competența Ministerului Apărării.

„Ministerul Apărării urmează să facă o inventariere a tuturor mormintelor militare și monumentelor, așa cum s-a procedat cu monumentele de menire socială”, a menționat Rita Gargonița.

Potrivit ei, după ce va fi analizată starea tuturor monumentelor și pregătit pentru elaborare nomenclatorul mormintelor și operelor comemorative de război, acestea vor fi excluse din Registrul Național în care ele figurează în prezent. Dacă monumentele amplasate în locuri publice, vor fi divizate în două categorii – locale și naționale, atunci operelor comemorative de război li se va atribui un singur statut – naționale.

În acest Registru vor fi incluse monumentele care reflectă evenimentele din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, acțiunile militare din Afganistan și lupta pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, deoarece ar fi incorect să se vorbească că un război are o semnificație mai mare decît altul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?