X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții pentru a primi banii europeni

3 mai. 2018,, 18:40   Societate
2626 2

Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții pentru ca să poată beneficia de prima tranșă din asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană.

Prima ține de funcționalitatea deplină a Autorității Naționale de Integritate, iar alta ține de adoptarea unui buget suplimentar pentru ca instituțiile anticorupție să poată funcționa. Declarația a fost făcută de către comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, după ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, care s-a întrunit joi, 3 mai, la Bruxelles, transmite IPN. Potrivit oficialului european, prima tranșa ar putea sosi în Moldova în luna iulie sau în toamnă.

Prim-ministrul Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al Guvernului, a declarat că Republica Moldova este o țară cu aspirații europene ferme, iar reformele realizate de Guvern trebuie să meargă mînă în mînă cu angajamentul partenerilor europeni de a continua să ofere sprijin țării în mai multe domenii. „Vom face tot posibilul pentru ca alegerea europeană a Republicii Moldova să devină cu adevărat ireversibilă. Este foarte important ca și după alegerile parlamentare implementarea Acordului de Asociere să rămînă prioritatea numărul unu a Guvernului”, a declarat premierul.

Pavel Filip a spus că, în cadrul unui dialog deschis și prietenesc cu oficialii europeni, au fost analizate progresele pe care le-a obținut executivul în realizarea agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere și sectoarele în care mai trebuie depuse eforturi. Părțile au vorbit, de asemenea, despre progresele de implementare a Acordului de Liber Schimb. În 2017 economia a crescut cu 4,5%, iar exporturile – cu aproape 20%. Din totalul de exporturi, 65% merg spre UE. Aceste evoluții pozitive au permis autorităților de la Chișinău să solicite majorarea cotelor pentru exportul de struguri de masă, prune și cireșe pe piața europeană. Pe dimensiunea economică, au fost trecute în revistă și reformele în sectorul energetic și în cel al transporturilor, se menționează în comunicatul de presă remis de Guvern.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, citată în același comunicat de presă, a menționat că Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese pe care UE le-a recunoscut. „Au fost realizate reforme în mai multe sectoare, dar există și domenii cheie în care e nevoie de mai mult efort pentru obținerea de rezultate concrete, între acestea lupta împotriva corupției, sectorul bancar și codul electoral”, a declarat oficialul european.

Aceasta este cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Ultima dată, Consiliul s-a întrunit pe 31 martie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?