X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Mediului vine cu detalii în cazul construcțiilor de la Horodiște

18 apr. 07:45   Societate
2840 0

După ce Noi.md a scris despre faptul că în zona rezervație Țîpova și anume în comuna Horodiște, raionul Rezina, unde anterior un agent economic a început mai multe lucrări de excavare și construcție, au fost descoperite adevărate comori arheologice, cu o reacție a venit și Ministerul Mediului.

Instituția informează că inspectorii de mediu au sistat lucrările în zonă încă din luna martie curent.

Potrivit responsabililor, proprietarul terenului nu deține avizele necesare, respectiv nu este în drept să execute lucrări. Cazul este monitorizat de inspectorii de mediu pentru a asigura respectarea legislației.

”Ținem să menționăm că Rezervația peisagistică Țîpova este una dintre cărțile de vizită ale Republicii Moldova, combinând în sine funcții ecologice, cultural-istorice, estetice, fiind o atracție turistică și de pelerinaj cunoscută pe scară largă în Republica Moldova și peste hotarele ei”, se arată în mesajul ministerului.

Noi.md reamintește că studentul UTM, Vladislav Sanduleac anunța că a găsit piese antice de ceramică, dovezi directe ale importanței arheologice a acestui teritoriu.


”Această zonă face parte din peisajul rezervației. Aici s-au săpat deja șanțuri pentru fundații, s-au construit piloni de beton pentru case, au fost săpate șanțuri pentru țevile alimentației cu apă, dar nu este clar unde va curge canalizația. Dar este clar că la marginea defileului toate acestea vor ajunge în zona ecologică a rezervației”, a menționat Vladislav Sanduleac.

El a menționat că proprietarul șantierului, a cumpărat acest teren de la proprietarul anterior, care a tras aici conducte cu apă din satul Horodiște. O schemă foarte cunoscută este folosită atunci cînd unul revinde altuia și ultimul cumpărător rămîne curat în fața legii. Plănuiesc să construiască aici un complex de 10 case.

În data de 26 martie 2024 angajați ai Agenției Naționale Arheologice și ai Ministerului Culturii, au efectuat o inspectare arheologică la situl menționat.

”În urma inspecției, s-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri. Ca urmare, s-a întocmit un proces verbal corespunzător și o prescripție, care au fost transmise imediat către autoritatea publică locală”, a declarat pentru redacția noastră directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

.

9
2
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?