X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Medicamente compensate pentru tratamentul anti-Covid: Ce trebuie să știți

8 feb. 2022,, 11:58 (reactualizat 9 feb. 2022,, 04:00)   Societate
9359 1

Începînd cu a doua jumătate a lunii decembrie 2020, persoanele cu forme uşoare şi moderate de Covid-19, care se tratează la domiciliu, beneficiază de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Pe parcursul anului 2021, de preparate pentru tratamentul Covid-19 au beneficiat aproape 29 de mii de persoane. Valorea medicamentelor compensate a depășit anul trecut cifra de 7 milioane de lei, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină, într-un răspuns oferit portalului Noi.md.

Cum puteți avea acces la medicamente compensate?

Preparatele destinate tratamentului în condiţii de ambulatoriu sînt prescrise de către medicii de familie. Rețeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării. La farmacie, persoana prezintă reţeta şi buletinul de identitate (sau certificatul de naştere, sau formularul 09) și are posibilitatea să aleagă medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi denumire comună internațională (substanţă activă), dar diferite denumiri comerciale.

Medicamentele compensate sînt prescrise atît persoanelor asigurate, cît şi celor neasigurate. Aceste preparate sînt compensate integral atît pentru copii, cît şi pentru adulţi.


Pacienţii cu caz confirmat de infecţie cu coronavirus beneficiază de 25 de denumiri comune internaţionale de preparate în anumite doze şi forme farmaceutice.

Este vorba despre unele medicamente pentru tratamentul simptomatic, şi anume: antitrombotice şi anticoagulante. În funcţie de evoluția simptomelor, pacienţilor cu forme moderate de boală le sînt prescrise şi medicamente antibacteriene.

Ce puteți face, dacă nu ați beneficiat de medicamente compensate?

CNAM îndeamnă medicii să prescrie medicamente compensate regulamentar, argumentat tuturor celor care au nevoie de acestea conform indicațiilor medicale. În cazul în care pacienții au obiecţii la volumul şi calitatea serviciilor prestate, ei urmează să se adreseze administraţiei instituţiei în care le-au fost încălcate drepturile. Adresarea poate fi făcută direct, în mod verbal ori scris sau on-line. În cazul cînd adresarea a fost făcută în scris, persoanele trebuie să se asigure că scrisoarea a fost înregistrată.

Dacă la acest nivel problema nu a fost soluţionată, cetățenii pot solicita ajutorul CNAM. Petiţiile în adresa CNAM pot fi depuse prin e-mail - [email protected] și prin intermediul serviciului „Petiţii on-line”.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?