Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Limitarea treptată a introducerii pe piață a substanțelor care distrug stratul de ozon, aprobată de parlament

16 feb. 09:15   Societate
2356 0

Proiectul de lege care prevede ajustarea cadrului normativ național la reglementările europene privind substanțele care distrug stratul de ozon a fost adoptat, în lectura a doua, cu votul a 64 de deputați.

Proiectul prevede modificarea Regulamentului cu privire la regimul comercial și reglementarea utilizării hidrocarburilor halogenate care distrug stratul de ozon. Astfel, Agenția de Mediu va fi responsabilă de eliberarea autorizațiilor în domeniul substanțelor care distrug stratul de ozon. De asemenea, a fost modificată denumirea autorizației, care va include atît substanțele care distrug stratul de ozon, cît și gazele fluorurate cu efect de seră și a fost extins termenul de valabilitate a acesteia.

În vederea prevenirii și reducerii emisiilor de substanțe care distrug stratul de ozon au fost introduse cerințe privind verificările periodice ale echipamentelor pentru a depista eventualele emisii fugitive. Totodată, au fost reglementate prevederile privind interzicerea importului, exportului, reexportului, tranzitului, punerii în circulație pe piață a substanțelor chimice în containere care nu pot fi realimentate.

Prin modificările operate au fost introduse și unele excepții de la interzicerea importului substanțelor care distrug stratul de ozon. Este vorba despre substanțele utilizate ca intermediari de sinteză și ca agenți de proces pentru utilizări esențiale de laborator și analitice, precum și pentru utilizări critice.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Mediului. Potrivit autorului, implementarea prevederilor acestui proiect va contribui la realizarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova în cadrul Protocolului de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon, precum și la limitarea treptată a introducerii pe piață a substanțelor care distrug stratul de ozon și la reducerea consumului acestora.

0
4
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?