Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Legea cu privire la exercitarea profesiei de medic va fi modificată

18 oct. 2023,, 17:46   Societate
1770 0

Aceasta va conține noi prevederi care se referă atît la drepturile cît și obligațiile medicilor dar și a pacienților.

Una dintre acestea se referă la interdicția, inclusă în articolul 17 din lege, de a condiționa sau de a accepta plăți informale de la pacienți sau de la membrii lor de familie, în schimbul acordării asistenței medicale prevăzute de legislație.

O altă precizare inclusă în lege se referă la situațiile în care medicul poate refuza efectuarea intervenției (cu excepția situațiilor de urgență) și de a trimite pacientul la alt medic. Astfel, un medic poate face acest lucru dacă pacientul, reprezentantul legal sau însoțitorii săi manifestă o atitudine agresivă care pune îi pune în pericol sănătatea și integritatea corporală, inclusiv defăimarea acestuia.

O altă situație în care medicul poate refuza efectuarea intervenției chirurgicale este atunci cînd se depășește riscul profesional acceptat.

Totodată, în textul legii a fost specificat că medicul este responsabil de păstrarea secretului profesional, care nu poate fi dezvăluit în timpul procesului de diagnosticare, după finalizarea tratamentului și nici după decesul pacientului.


În același timp, medicul are responsabilitatea de a informa pacientul sau reprezentantul său legal despre riscurile asociate actului medical și opțiunea de a refuza actul medical. În cazul unei intervenții medicale urgente, în care pacientul nu-și poate exprima voința, iar reprezentantul legal al acestuia refuză actul medical necesar pentru a salva viața pacientului, asistența medicală se acordă contrar voinței lui la decizia consiliului de medici.

Raportul pentru modificările la lege au fost avizate de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru extins din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ai Universității de Stat din Moldova, precum și ai organizațiilor societății civile din domeniul sănătății. Documentul va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?