Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Legea apelor în Moldova va fi îmbunătățită. Piscicultorii sînt bucuroși că au fost auziți

11 apr. 2023,, 19:05   Societate
2853 0

Este planificată îmbunătățirea semnificativă a Legii apelor în Moldova.

În prezent, ministerul de profil poartă discuții constructive pe această temă cu publicul larg, piscicultorii, ecologiștii și alte părți interesate.

Președintele Asociației Naționale a Piscicultorilor, Gheorghe Gheorghiu, a declarat pentru Noi.md că, în principiu, este mulțumit de dezbaterile desfășurate astăzi la Ministerul Mediului.

"Astăzi a fost discutată o lege foarte importantă– un proiect de revizuire a Legii cu privire la ape. Și cred că dacă acest lucru va continua și vom fi auziți, atunci vom putea lucra mult mai liniștit. Mă bucur că vom avea întîlniri repetate. Mă bucur că am fost auziți. Acesta este cel mai important lucru", a subliniat el.

La rândul său, directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor rîului Nistru Eco-TIRAS, Doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi a declarat pentru Noi.md că astăzi a fost discutat preliminar un proiect de lege privind introducerea unor modificări și completări la Legea apelor, care a fost adoptată cu 12 ani în urmă.


Potrivit lui, scopul acestor modificări este eliminarea neconcordanțelor identificate în timpul implementării acestei legi.

"Desigur, în Moldova cu siguranță nu este suficientă apă, în special apă de înaltă calitate. Prin urmare, interesele diferitor utilizatori nu coincid, iar legea este concepută pentru a rezolva cumva aceste neînțelegeri pentru a satisface la maximum interesele tuturor. În opinia mea, va fi o lege bună. Singurul lucru aici este că va fi foarte dificil în realitate de rezolvat acele problemele pe care le pune. Dar nu avem încotro, căci de altfel apă nu va mai fi", a subliniat Ilia Trombițchi.

După cum s-a anunțat anterior, Ministerul Mediului a inițiat consultări publice pe marginea proiectului hotărîrii de Guvern pentru modificarea Legii apelor.

Proiectul cu privire la modificarea Legii apelor este inițiat în contextul neconcordanțelor identificate prin misiunile de audit ale Curții de Conturi, precum și în scopul realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova - Uniunea Europeana și a Tratatului de constituire a Comunității Energetice.

Reamintim că anterior piscicultorii și-au exprimat nemulțumirea față de adoptarea legilor 64/2020, 318/2022, 356/2022, menționînd că aceasta vor distruge piscicultura în Republica Moldova.

În opinia lor, autoritățile ar trebui să ajute piscicultorii și să nu permită această lovitură care le va fi aplicată acum și care se va încheia cu în dezastru pentru întreaga ramură.

Reprezentanții ramurii piscicole au impresia că "li se aruncă praf în ochi" pentru a-i distrage de la principalele probleme, inclusiv încălcarea drepturilor de proprietate. Piscicultorii speră că, la crearea noii formule, autoritățile vor lua în considerare nu numai specificul acestei industrii, ci și legislația UE corespunzătoare și cele mai bune practici ale altor țări din regiune.

Pe 15 martie, specialiștii în piscicultură au adresat o scrisoare deschisă premierului Dorin Recean, în care și-au exprimat din nou îngrijorarea cu privire la situația creată și și-au declarat disponibilitatea de a participa la elaborarea proiectelor de legi care nu vor fi în detrimentul nimănui. la Chișinău a avut loc Conferința "Distrugerea pisciculturii din Moldova prin adoptarea legilor nr. 64/2020, 318/2022, 356/2022". În cadrul evenimentului, a fost făcut un apel către autorități pentru a ajuta piscicultura și pentru a evita această lovitură, care ar putea duce la dezastru pentru întreaga industrie. În plus, experții consideră că este necesar de urmat exemplul României și al altor țări și de adoptat o lege separată privind acvacultura.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?