X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

La Chișinău a avut loc o prelegere despre patrimoniul științific al lui R. Ia. Kleiman

1 oct. 2021,, 18:00   Societate
4923 1

La Casa Rusă din Chișinău a avut loc în format online o lecție-discuție a doctorului în filologie, cercetător științific la Institutul Patrimoniului Cultural, Irina Șihova "Lucrările omului de știință moldovean, doctorului habilitat R. Ia. Kleiman despre creația lui F. M. Dostoievski".

Prelegerea a fost organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea marelui scriitor rus, operei căruia profesorul Kleiman i-a dedicat monografiile fundamentale "Сквозные мотивы творчества Достоевского в историко-культурной перспективе" (1985) și "Достоевский: константы поэтики" (2001), o serie de articole științifice și chiar fantasmagoria tragi-farsă "Мышкин и Моисей, или Прибытие поезда" (2007).

Înțelegerea științifică a operei remarcabilului scriitorul rus a devenit tema tezei de candidat a scriitoarei ruse Rita Iakovlevna Kleiman "Motivele transversale a creației lui Dostoievski în contextul legăturilor literare" și a tezei de doctorat "Constantele artistice ale lui Dostoievski în contextul poeticii istorice", pe care a susținut-o în 1999, la Institutul de Literatura Rusă a Academiei ruse de Științe (în Casa Pușkin).

Ca om de știință-dostoievist, Doctorul habilitat Kleiman este cunoscut departe de granițele Moldovei și ale țărilor fostei Uniuni Sovietice. Iată ce spunea la vremea sa despre ea, proeminentul savant rusist din Japonia, președintele Societății lui Dostoievski în Japonia, Toyofusa Kinoshita: "La Rita Iakovlevna conceptele la nivel teoretic, erau fost susținute de sentimentele vitale în raport cu omul și lumea... Termenii ei preferați "marele spațiu", "marele timp", în opinia mea, dezvăluie o profundă tradiție culturală și istorică care a format personalitatea sa receptiv, răspunzînd la toate evenimentele, fenomenele omului și umanității"

Iar șefa catedrei Universității Pedagogice din Bashkir, profesoara Valentina Vasilievna Borisova, menționînd contribuția lui Kleiman în dostoievistică, a scris: "Principalul principiu metodologic... <al omului de știință> este "principiul sensurilor paralele"... Acest principiu i-a permis să identifice constantele poeticii în diferite lumi artistice și contexte culturale, prin imagini, arhetipuri și mitologeme în operele literare. "O mare parte din moștenirea Ritei Kleiman merită să fie dezvoltată și continuată", a scris Vasilieva.


Din păcate, aceste recunoașteri ale semnificației moștenirii Ritei Iakovlevna au fost făcute după moartea ei prematură în 2008 - pe 25 septembrie a acestui ea an ar fi împlinit 74 de ani. O pierdere amară și timpurie.

În prelegerea sa, Irina Șihova s-a referit la participarea lui R. Ia. Kleiman la conferințele "Dostoievski și cultura mondială", care se desfășoară anual la Muzeul Dostoievski în St. Petersburg, la Lecturile Internaționale "F. M. Dostoievski și modernitate" în Staraya Russe, la alte forumuri peste hotare. Șihova a vorbit și despre atmosfera creativă specială caracteristică Societății Internaționale Dostoievski, al cărei membru cu drepturi depline a fost și Rita Iakovlevna, despre "luxul" comunicării științifice, culturale și prietenoase care domnea în ea. O astfel de comunicare era caracteristică și conferinței "Literatura în contextul timpului mare", desfășurată la Chișinău în perioada 1996-200 sub președinția lui R. Ia. Kleiman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?