X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În sectorul cultural se înregistrează o criza de personal calificat

30 dec. 2023,, 15:40   Societate
2797 0

În sectorul cultural din Republica Moldova se atestă o criza de personal calificat. Doar în sistemul biblioteconomic rata persoanelor cu studii superioare a scăzut cu 10 procente în ultimii zece ani. De asemenea, majoritatea bibliotecarilor sînt pensionari, iar tinerii nu manifestă interes pentru acest domeniu, deoarece salariile sînt mici. De altă parte, Ministerul Culturii va oferi indemnizații de pînă la 120 de mii de lei tinerilor specialiști, care se angajează în sistem în primii trei ani de activitate după absolvire.

Din cei aproximativ 2900 de angajați ai sistemului biblioteconomic conform datelor, doar 66 sînt persoane cu vîrsta de 25 de ani, iar aproape jumătate au vîrsta de peste 55 de ani. Din numărul enunțat, 1225 dețineau studii superioare, restul aveau studii profesional tehnice sau cu profil de specialitate. Datele Ministerului Culturii mai relevă că rata celor care dețin studii superioare este în descreștere. Astfel, ponderea lor a scăzut de la aproximativ 32 de procente în anul 2010 la 20% în 2023, transmite Radio Moldova.

Evoluțiile din ultimii ani în domeniul biblioteconomic demonstrează o criză de tineri specialiști, deși actualmente bibliotecile sînt mult mai dotate cu echipamente și adaptate schimbărilor tehnologice, a declarat pentru Radio Moldova directoarea Bibliotecii Municipale „B.P.Hașdeu”, Mariana Harjevschi. Aceasta și-a exprimat speranța că odată cu aderarea la proiectele europene, și bibliotecile vor beneficia de sprijin financiar.

„Deși există formatori cu experiență care ar putea să-și împărtășească cunoștințele lor pentru tînăra generație, totuși există această ruptură, criză de specialiști. Sperăm că odată cu redeschiderea sau reanimarea specialității de biblioteconomie din cadrul Universității de Stat, lucrurile vor merge pe un făgaș mai bun și bibliotecile, în mod special din zonele rurale, vor avea specialiști de calitate. Mă bucură faptul că spre 2024 mergem cu această invitație pe care o avem din partea Ministerului Culturii și a președintei Maia Sandu, de a face acest salt și de a adera la diverse inițiative europene, așa încît și bibliotecile să aibă susținere nemijlocită”.

Amintim că tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști care vor alege să promoveze cultura în teritoriu vor beneficia, din anul 2024, de indemnizații unice, în valoare de 90 și 120 de mii de lei.


Proiectul este destinat tinerilor care, în primul an după absolvirea instituțiilor cu profil artistic, vor activa în instituțiile publice din domeniul culturii în orașele și satele din țară, unde se atestă un deficit de personal calificat. Practici similare, prin care se acordă facilități financiare pentru tinerii profesioniști care merg să muncească în teritoriu, sînt deja puse în aplicare atît în domeniul medicinei cît și al educației.

1
0
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?