Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

În satele din Republica Moldova populația a scăzut semnificativ

24 sep. 2023,, 14:00   Societate
4822 1

Populația a scăzut semnificativ în sate, potrivit datelor preliminare colectate de recenzorii angajați de Biroul Național de Statistică pentru Recensămîntul de probă, care se desfășoară în prezent în 11 localități din țară. Din cauza migrației, la Butuceni, raionul Orhei, Glinjeni, Fălești populația s-a redus în jumătate față de acum 2 decenii. Totodată, în unele localități numărul oamenilor în vîrstă este cu mult mai mare decît al tinerilor.

Potrivit recenzorilor, în localitățile selectate pentru a participa la Recensămîntul de probă multe persoane se află la muncă peste hotare. Populația din satul Butuceni, raionul Orhei, de exemplu, a scăzut în jumătate față de acum două decenii. Potrivit Biroului Național de Statistică, dacă în anul 2004 în acest sat locuiau 239 de persoane, în prezent la recensămînt au participat doar 120 de localnici. Recenzorul Tatiana Șandru, susține că mulți cetățeni din sat au plecat peste hotare:

„În satul Butuceni au rămas numai bătrîni, sînt aproximativ 120 de persoane. Cele mai multe întrebări le adresăm respondenților care au un serviciu. Pentru copii mai mici de 15 ani răspund părinții pentru ei, cei mai mari pot răspunde singuri. Eu am recenzat toți locuitorii din Butuceni cu 5 zile în urmă. Am observat că sînt și case părăsite, mulți locuitori au plecat peste hotare”, transmite radiomoldova.

Populația a scăzut și în Glinjeni, raionul Fălești, afirmă Vera Fediuc, o locuitoare a satului care a participat la recensămîntul de probă:

„Am participat ieri la recensămîntul de probă Am răspuns la întrebări aproximativ 40 de minute. Mi-au părut simple, dar sînt multe. M-a întrebat unde lucrez, dacă sînt căsătorită, dacă lucrez oficial sau prin cumul. Nu cunosc ce populație are satul nostru, dar este vizibil că tinerii migrează. La ultimele alegeri locale din 2022 au participat aproximativ 1200 de locuitori, cîndva eram peste 3000 de locuitori”.


Precizăm că, de pe 28 august pînă astăzi, au fost recenzate peste 24 de mii 500 de persoane din aproximativ 19 mii de locuințe în municipiile Chișinău și Bălți, precum și la Comrat, Soroca, în satele Glinjeni, raionul Fălești, Varnița, Anenii Noi, Butuceni, Orhei, Crihana Veche, Cahul, Copanca, raionul Căușeni, cei din satul Colonița și orașul Taraclia.

Șefa adjunctă a Direcției Recensăminte a BNS, Snigalitea Nașco, susține că peste 11 mii 500 din persoanele recenzate sînt bărbați, iar aproximativ 13 mii sînt femei. Aceasta a mai subliniat că datele statistice sînt colectate de aproximativ 150 de recenzori:

„În chestionarul pentru locuință sînt 39 de întrebări, iar în chestionarul per persoană sînt 45. Nu toți respondenții trebuie să răspundă la toate întrebările. Participarea la recensămînt este obligatorie, recensămîntul de probă este o parte componentă a recensămîntului de bază. Scopul acestuia este ca să aflăm ce populație are țara noastră”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada 28 august- 27 septembrie vor fi colectate toate datele statistice, ulterior alți recenzori vor analiza calitatea informației obținute în baza unor întrebări repetate, pe care le vor adresa unor participanți la recensămînt.

Costul estimativ al Recensămîntului de probă al populației și locuințelor este de 5 milioane de lei, mijloacele financiare fiind oferite de partenerii externi.

Precizăm că Recensămîntul final al populației se va desfășura în 2024 și va avea un buget de aproximativ 330 de milioane de lei.

0
0
0
5
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?