Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

În Moldova imobilele se vor scumpi și mai mult

10 dec. 2021,, 11:45   Societate
3278 1

În Moldova, se așteaptă o creștere a prețurilor pe piața imobiliară. Cei care au semnat contracte de cumpărare de locuințe anul trecut nu vor simți această creștere, iar cei care vor cumpăra un apartament nou ar trebui să fie pregătiți pentru un preț actualizat.

"Conform calculelor preliminare, noile prețuri la gaze și electricitate va duce la o creștere semnificativă a prețurilor pe piața imobiliară. Dacă vom compara prețurile materialelor de construcție cu cele de anul trecut, atunci unele dintre ele au crescut cu 70%. Doar din cauza creșterii prețurilor la gaze, prețurile cărămizilor au crescut cu 37%, și acest lucru fără a ține cont de noile prețuri la energie electrică. Prețul cimentului a crescut cu 36%, ceea ce a majorat imediat prețul la beton - o creștere de 25%. S-a scumpit și armatura - anul trecut o tonă costa 600 USD, astăzi – 1080 USD. Și nu există nici o certitudine că prețul nu va mai crește", a menționat pentru Logos Press, Veaceslav Grosu, directorul comercial al unei companii de construcții.

Potrivit lui Veaceslav Grosu, materialele de construcție ocupă mai mult de 50% din prețul de cost, scumpirea lor va duce și la creșterea prețurilor la apartamente. Dacă un an în urmă companiile de construcții se orientau la un preț mediu de 650-700 de euro mp, acum prețul este deja de 850-900 de euro mp.

"Am revizuit oarecum prețurile, dar nu le-am ridicat brusc, deoarece ar fi fost un șoc pentru cumpărători. În medie, am adăugat 50 de euro pe 1 mp, iar aceasta este o măsură forțată. Dar acei cumpărători care au semnat contracte mai devreme nu vor fi afectați, pentru ei prețul va rămîne același. Dar noile contracte vor fi încheiate la prețuri noi. Acum în vânzări există o ușoară pauză, deoarece clienții nu s-au adaptat încă la noile prețuri" spune el.
O altă companie de construcții a anunțat că așteaptă reevaluarea cheltuielilor după noile prețuri la materialele de construcție, care vor fi luate în considerare la construirea noilor case.

Situația de pe piața materialelor de construcție este foarte instabilă, spun experții. La începutul anului, prețurile la materialele de construcție individuale - metal, armături metalice, tot ce se referă la produsele din lemn - au crescut pînă la 100%. Experții au explicat acest lucru prin creșterea prețurilor mondiale la metal și lemn datorită redresării foarte rapide a economiei după criza din 2020, precum și datorită creșterii sezoniere a prețurilor din cauza intensificării lucrărilor de construcție. Mai apoi, a existat o ușoară scădere a prețurilor la materialele de construcție de bază. Acum se observă din nou o scumpire.


"Datorită faptului că nu există cataloage, noi singuri monitorizăm prețurile la materiale de construcție și sunăm vînzătorii. Și vedem o creștere haotică a prețurilor, acestea se pot schimba aproape în fiecare zi, în timp ce răspîndirea este foarte mare. De exemplu, prețurile pentru structurile metalice au crescut, dar nu la fel de mult cum s-ar putea aștepta. Dar s-a scumpit vizibil cimentul, urmat de beton", a declarat pentru LP, Irina Gorbacieva, șefa Secției Devize a Institutului de proiectare Chișinăuproiect.

Unele surse au legat creșterea prețului cimentului cu închiderea temporară a Uzinei de ciment din Rîbnița. Se presupune că din acest motiv prețul unei tone de ciment a crescut cu 500 de lei.

"Dar deocamdată, pe site-ul Biroului Național de Statistică nu există date concrete privind creșterea prețurilor, iar astăzi nu există o sursă oficială care să ne permită să prognozăm sau să ajutăm la recalcularea lor. Noi urmărim prețurile în țările vecine - România, Ucraina. Și acolo se observă o creștere a prețului, dar nu există o astfel de scumpire a materialelor de construcție ca în Moldova. În Rusia, toate materialele de construcție sînt mult mai ieftine decît la noi. Acum situația se schimbă aproape în fiecare zi și nu reușim să analizăm tendințele", spune Irina Gorbaciova.

Potrivit acesteia, ponderea materialelor de construcție în costul obiectului este de cel puțin 65-70%, salariilor, echipamentelor și mecanismelor de construcție le revin 25-30%. Prin urmare, scumpirea materialelor de construcție duce inevitabil la creșterea prețului unui m.p. de imobil.

La etapa de proiectare, se calculează devizul de cheltuieli al investitorului, cu care intră în ofertă. Efectuarea devizului ia foarte mult timp în determinarea costului materialelor. Arhitecții și designerii noștri încearcă să utilizeze materiale moderne, noi, care nu sînt întotdeauna importate în Moldovei. "Trebuie să cunoaștem caracteristicile, tehnologia aplicării lor, consumul pentru 1 metru pătrat, cub sau liniar pentru a include corect costurile unui anumit material în deviz. Este nevoie de mult timp pentru a căuta informații. M-am gîndit că într-o astfel de perioadă de instabilitate a prețurilor, ministerul de profil ar putea emite o instrucțiune, astfel încît să nu fie necesară recalcularea devizului pentru obiectele construite acum doi-trei ani, ci pur și simplu să fie aplicat un anumit coeficient", explică Irina Gorbaciova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?