Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

În Moldova a fost inaugurat un basorelief în memoria unei date tragice din istoria Azerbaidjanului

28 feb. 2022,, 19:40   Societate
3801 0

Astăzi, în Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la genocidul de la Hojaly, a fost dezvelită o placă comemorativă cu basorelieful "Strigătul mamei" dedicat uneia dintre datele tragice din istoria Azerbaidjanului.

La deschiderea oficială a basoreliefului de pe clădirea ambasadei azere în Moldova au participat oficiali moldoveni, în special Președintele Parlamentului Igor Grosu, reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai comunității azere, reprezentanți ai mass-media, personalități publice, precum și studenți și tineri.

Cuvintele liderului național al poporului azer Heydar Aliyev despre această tragedie, precum și informații despre aceasta, sunt gravate pe basorelieful deschis "strigătul mamei".

După cum a remarcat Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, genocidul de la Hojaly este un masacru monstruos și teribil al populației pașnice azere din noaptea de 25 spre 26 februarie 1992, comis de forțele armate armene, este una dintre cele mai grave crime împotriva umanității și umanismului.

El a subliniat că aceasta este o dată tristă pentru întregul popor azer. Atunci au fost uciși copii, femei, bătrâni, nimeni nu a fost cruțat și a fost un adevărat genocid. În acea noapte, azerii au fost uciși doar pentru că erau azeri, din cauza etniei lor.


Gudsi Osmanov a spus că acest act barbar a fost recunoscut de parlamentele multor țări drept un act de genocid. El a menționat că diaspora azeră din Moldova semnează o petiție, exprimîndu-și speranța că, în viitorul apropiat, și Parlamentul moldovean va recunoaște acest act într-o anumită formă și îl va evalua ca un act de genocid.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezent la ceremonie, care a efectuat recent o vizită oficială în Azerbaidjan, a menționat că tragedia de la Hojaly este, în primul rînd, o tragedie umană care a dus la moartea unor oameni nevinovați.

"Acest episod din istoria Azerbaidjanului este o pată neagră de suferință pentru întregul popor azer. Noi, generațiile viitoare, trebuie să ne străduim să evităm astfel de tragedii și să facem întotdeauna o alegere în favoarea păcii și prosperității în întreaga lume. Evenimentele tragice de acum 30 de ani din Hojaly reprezintă o adevărată tragedie a secolului 20. Lecția este evidentă. Nimeni nu va cîștiga în cursa înarmărilor, dar suferă populația poșnică. Acesta este un adevăr important, mai ales astăzi, cînd urmărim războiul în țara vecină cu mare îngrijorare. Nimeni nu ar fi putut crede că un astfel de coșmar ca războiul ar putea deveni o realitate în secolul 21. Remarc cu tristețe că lecțiile de istorie nu au fost învățate în totalitate", a spus președintele Parlamentului Republicii Moldova.

El a propus cinstirea memoriei victimelor nevinovate ale tragediei de la Hojaly și a cerut solidaritate cu poporul ucrainean în aceste momente dificile de război, dorindu-le tuturor pace.

Astăzi, Muzeul de Istorie a Moldovei a găzduit o conferință științifico-practică dedicată orașului Hojaly, cu participarea oficialilor, personalităților publice, reprezentanților comunității științifice.

Tot astăzi, Congresul Azerilor din Moldova a organizat o cină de caritate în memoria victimelor tragediei de la Hojaly.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?