Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Focarul de pestă porcină se extinde în Moldova: a fost stabilit un plan de măsuri urgente

19 sep. 2018,, 13:49   Societate
2585 0

Un plan de măsuri urgent privind combaterea pestei porcine africane a fost adoptat de către Comisia pentru Situații Excepționale convocată la Guvern.

Aceasta după ce în ultimele zece zile, au fost confirmate 17 focare, în special, în localitățile din raionul Ștefan Vodă și raionul Cahul, transmite Noi.md

În legătură cu situația complicată, miercuri, 19 septembrie, la Guvern a fost convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

În debutul ședinței, premierul Pavel Filip a declarat că situația din statele vecine devine una periculoasă, în Romînia, pesta fiind confirmată la una dintre cele mai mari ferme ca mărime, fiind sacrificați peste 250 de mii de porci. Dacă în Republica Moldova în anul 2017 au fost înregistrate șapte focare, de la începutul anului curent sînt deja 22 de focare, 15 fiind active încă.

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a declarat pentru presă că în Ștefan Vodă, dar și în satele din lunca Nistrului și lunca Prutului, au fost depistate cadavre de mistreți purtători de virus. Potrivit șefului ANSA, situația devine și mai alarmantă în condițiile în care începe recoltarea porumbului, iar purtătoare de virus au devenit și furajele, pentru că mistreții infectați au pătruns în lanurile agricole, în special cu porumb. Odată recoltate, culturile agricole infestate ajung în hambare, iar apoi la ferme și în gospodării. Un exemplu este localitatea Crocmaz din raionul Ștefan Vodă, unde s-au înregistrat trei focare de pestă porcină în trei gospodării private. Oamenii au povestit că au hrănit porcii cu porumb adus din lunca Prutului, iar cel mai probabil furajele fusese în contact cu mistreți.

Gheorghe Gaberi a declarat că la ședință a fost examinată și posibilitatea nimicirii tuturor animalelor în localitățile în care s-au înregistrat trei și mai multe focare, iar statul le va acorda proprietarilor despăgubiri. Potrivit calculelor, sumele nu vor fi mai mari decît cheltuielile impuse pentru instalarea filtrelor și efectuarea dezinfectărilor în cazul unui focar. De exemplu, în cazul localității Mereni din Anenii Noi, pentru aceste măsuri s-au cheltuit în jur de jumătate de milion de lei.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspîndește repede în rîndul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sînt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sînt dezinfectate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?