X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Fermă de struți – afacerea de succes al unui tînăr antreprenor din sudul Moldovei

16 aug. 2023,, 16:15   Societate
3690 0

În raionul Basarabeasca din sudul Moldovei, un tînăr antreprenor crește struți.

În satul Abaclia, raionul Basarabeasca, este situată singura fermă de struți din zonă.

Crește aceste păsări antreprenorul Gheorghe Haruța. El este avocat de profesie, iar soția sa este medic, dar acum ambii sînt angajați într-o afacere comună de familie.

Gheorghe a adus struții din România, a învățat acolo elementele de bază ale îngrijirii lor, relatează grt.md

Antreprenorul din Abaclia, Gheorghe Haruța, în urmă cu cinci ani, după ce a vizionat videoclipuri pe Internet despre creșterea struților, a decis să crească și el struți. Pentru aceasta, el a plecat în România, a adus struții și a început să caute informații despre creșterea lor. Pentru a construi o fermă și a cumpăra pui, ei au trebuit să investesc mulți bani, atît bani proprii, cît și din credite. De asemenea, a participat la programul Pare 1+1.


Cu toate acestea, fermierul recunoaște că încă nu poate vorbi despre cîștig, deoarece investește tot venitul în extinderea fermei.

"M-am întîlnit cu diferiți oameni care, de asemenea, au ferme de struți. Am început să înțeleg ce profit ar putea exista din această afacere, ce investiții sînt necesare, care sînt riscurile. Creșterea struților este ceva nou pentru Moldova. Acest tip de activitate este diferit de altele", împărtășește antreprenorul.

Struțul este o pasăre rezistentă care s-a aclimatizat bine la condițiile noastre. Tolerează temperaturi de pînă la -25C. În prezent, la ferma lui Gheorghe trăiesc peste 16 păsări mari, iar în fiecare săptămînă, avînd propriul incubator, scoate pui pentru vînzare.

"Dacă înțelegeți cum să crești corect un struț, înțelegi exact ce trebuie pentru aceasta, atunci este foarte simplu. Nuanțe există, dar pot fi ușor depășite", a spus Gheorghe.

Dintr-o pasăre mare poți obține pînă la 25 de kilograme de carne.

"Vindem carne la un restaurant din Chișinău. Am găsit un preț mediu care le convine și lor, și nouă. Nu știu ce prețuri sînt pe piață și puțin probabil să găsiți carne de struț. Carnea de struț o vindem cu 600 de lei kilogramul și 300 de lei pentru un ou", a spus fermierul.

Lucrează la fermă nu numai Gheorghe și familia sa, dar au și muncitori. Fermierul nu regretă deloc că a ales să crească anume acest tip de animale.

"Lucrăm treptat, pentru că nu există modalitate de a face totul dintr-o dată. Prin urmare, ne extindem treptat", menționează antreprenorul.

Gheorghe recunoaște că poate petrece ore întregi la fermă urmărindu-și animalele. El intenționează să-și dezvolte ferma și în continuare.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?