X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Fără omăt, dar cu voie bună. Urătorii din Glodeni au readus tradițiile în fiecare casă (VIDEO)

4 ian. 2023,, 06:00   Societate
2217 0

În nordul Republicii Moldova, tradițiile de iarnă se respectă. Îmbrăcați în straie populare, cu tobe și trompete, semănătorii le-au urat gospodarilor din raionul Glodeni un an mai bun, sănătate, noroc şi belșug în toate. La final, urătorii au fost răsplătiți cu dulciuri, plăcinte și un păhărel de vin.

„Se păstrează tradiția, sîntem mulțumiți, chiar bucuroși de ceata de urători. Ne gîndim că am petrecut cu bine anul 2022 și sperăm că anul viitor va fi unul mai bun, mai pașnic și roditor. Într-un mod natura ne trădează, uitați-vă că nu avem omăt. Știți cum în urăturile vechi: „Iarna-i grea, omătul mare”, doar că în acest an glodul e mare”, a declarat Iurie Rudcovschi, locuitor s. Moara Domnească, r. Glodeni.

„Acuș vine Ursul, Căluțul, mai tîrziu, cînd se lasă amurgul vine Baba și Moșneagul mascați, să nu-i cunoască nimeni. A doua zi dimineața vin cu semănatul, cu Sorcova”, a spus Mariana Cazacu, locuitoare s. Moara Domnească, r. Glodeni

Unii oameni au fugit de forfota de la oraș pentru a sărbători alături de părinți și rude, dar și pentru a-și aminti de tradițiile frumoase din nordul țării.

„Mai frumoase tradiții decît la noi în satele moldovenești nu pot fi nicăieri. Anul acesta am decis să venim și să sărbătorim aici, împreună cu mămica. Este un obicei din străbuni, fiind copil mergeam cu urătorii, cu prietenele mele și iată acum am decis să venim și încă o dată să fim martori ai acestor sărbători și tradiții frumoase”, a adăugat Angela Călăraș, locuitoare mun. Bălți.


„Este un gest foarte frumos, sporește dispoziția de sărbătoare și de viață. Tradițiile sînt foarte frumoase, ele se păstrează la noi și cred că se vor păstră și în continuare”, a precizat Liuba Carapetrea, locuitoare s. Moara Domnească, r. Glodeni.

Urătorii au ajuns și în comuna Cuhnești, unde oaspeții și gazdele s-au încins în horă.

„Vreau să vă urez dumneavoastră multă sănătate, prosperitate, creativitate și multă plăcerea pentru ceea ce faceți, pentru că faceți cu adevărat ceva frumos. Promovați, cultivați cultura și o transmiteți în continuare, iar prin acest lucru neamul nostru trăiește. Atît timp cît vom păstra și vom transmite datina creștina, atît timp vom exista ca creștini, neam și țară”, a declarat Angela Ceban, primar c. Cuhnești, r. Glodeni.

„Am pregătit sarmale, pîrjoale, ca și în orice casă, de sărbători, o răcitură”, a adăugat Mariana Boboc, locuitoare c. Cuhnești, r. Glodeni.

Urătorii spun că au vrut să readucă tradițiile în fiecare casă.

„Obiceiurile se uită, însă noi ne-am luat curajul de a merge de la casă la casă. Am început-o cam de dimineață ca să reușim pînă diseară să aducem bucurie în cîte mai multe case ale gospodarilor din raionul Glodeni”, a spus Ion Ursache, șef Secția Cultură și Turism, CR Glodeni.

„Ne reprezintă ca popor. Asta este datina din străbuni, pentru că dacă nu mai mergem noi cu uratul, cum au menționat băieții în urătură „că de ani de zile, nu mai vrea să ure nimeni” și noi sîntem oamenii a căror menire este să purtăm acest obicei din strămoși”, a conchis Lilia Costea, conducător artistic, ansamblul „Învîrtita Dorului”, s. Fundurii Vechi, r. Glodeni.

Sărbătorile vor continua. Creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Crăciunul pe data de 7 ianuarie.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?