X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Expert, despre reforma justiției: "Nu știu dacă vedem lumina de la capătul tunelului, probabil sîntem în drum"

28 sep. 2023,, 16:46   Societate
2349 0

Guvernul a îndeplinit în proporție de 80 la sută angajamentele asumate în acest an, în domeniul justiției, afirmă președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

Cu toate astea, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Comisia Europeană urmează să înainteze noi cerințe în 35 de domenii, inclusiv în sfera justiției. Declarația a fost făcută de Ilie Chirtoacă într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Reforma justiției a ajuns pe la început aș putea spune. Chiar dacă sîntem de 2- 3 ani într-un nou ciclu politic și probabil va trebui să facem totalurile către sfîrșitul mandatului actualului Parlament. Autoritățile au propus o reformă ambițioasă care include măsuri critice, și toate puse împreună evident cresc riscul ca această reformă să întîmpine foarte multă rezistență.

Dacă ar fi să evaluăm cum decurg reformele, am întocmit un raport asupra celor nouă condițonalități, șase legate cu justiția - răspunsul e că nu e un indicator perfect, dar sîntem totuși la 2/3 din măsurile pe care le-au promis autoritățile să fie realizate", a explicat Chirtoacă.

Președintele Centrului de Resurse Juridice mai afirmă că principalele provocări în calea reformei justiției sînt rezistența mare din sistem, tărăgănarea proceselor de reformă, dar și lipsa oamenilor. "Nu știu dacă vedem lumina de la capătul tunelului, probabil sîntem în drum...", a menționat expertul.


Printre cele mai notabile progrese, în opinia lui Ilie Chirtoacă, este instituirea unui Consiliu Superior al Magistraturii funcțional cu mandat deplin pentru următorii șase ani, a căror misiune este să nu admită ingerința politicului în activitatea justiției/

"Sînt nouă oameni care reprezintă și sistemul judecătoresc, și societatea civilă. CSM este instituția care urmează să selecteze noii judecători, să-i disciplineze, este important ca asta să nu facă politicieni, dar organele de autoadministrare a judecătorilor. Cu păcatele și provocările care au fost pînă acum cu formarea acestui Consiliu, trebuie să menționăm că totuși avem niște oameni care au un mandat deplin în următorii șase ani, indiferent dacă pleacă sau nu actuala guvernare", a menționat Chirtoacă.

Potrivit juristului, reformele implementate pînă acum au asigurat o plecare masivă a judecătorilor din sistem, mulți dintre care considerați a fi toxici. Totodată, s-au retras și un anumit număr de judecători onești, care nu au dorit să asocieze cu reformele propuse de guvernare.

"Sînt cîteva reforme structurile, practic într-un an, doi, R. Moldova în partea ce ține de justiție a modificat cadrul legal cît nu s-a modificat în 10 -15 ani", a conchis președintele Centrului de Resurse Juridice.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?