Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert de mediu: Distrugerea barajului de la Nova Kahovka afectează Marea Neagră

12 iun. 2023,, 08:30   Societate
3173 0

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka va afecta întreg sistemul ecologic al Mării Negre.

Despre aceasta a declarat expertul în probleme de mediu, Vladimir Garaba, în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR Moldova, transmite Noi.md

„Suntem martorii unui dezastru ecologic foarte mari. Marea Neagră este locuibilă pînă la 200 - 300 de metri, mai jos nu mai există niciun fel de pește sau alt fel de animale fiindcă este un strat foarte consistent de hidrogen sulfuros și practic lipsește oxigenul, deci marea mai jos de 200 de metri este moartă.

Acum cu acest dezastru poluarea este în mare creștere, noi știm că rîul Nipru este al doilea ca mărime și dă și apă curgătoare, dar dacă e vorba de poluare și a doua sursă cea mai mare de poluare din Europa. Ce s-a întîmplat de la spargerea barajului?

Ridicîndu-se nivelul apelor în aval cu cîțiva metri a spălat tot în calea sa ce a întîlnit apa: depozite petroliere, sisteme chimice, sisteme de evacuare și tratare a apelor riziduale, nenumărate gunoiști mici și mari, mii de toalete sătești - totul s-a dus din rîu în mare și a crescut foarte puternic cantitatea de deșeuri care s-a dus încolo. Au avut mult de suferit sistemele de alimentare cu apă, avem în vedere fîntînile, puțurile ardeziene, va trebui să treacă cîteva luni ca acestea să fie restabilite, iar acum populația este de fapt fără apă.


Situația este gravă. În cazuri date cînd sînt foarte mari inundații, se distruge, practic, habitatul tuturor animalelor din această zonă. Păsările mai zboară, iar animalele pur și simplu toate se îneacă. Restabilirea acestor sisteme naturale poate avea loc doar peste cîțiva ani, noi am avut în lunca rîurilor Nistru și Prut cînd știm că apa a dus tot în cale.

Sigur că odată cu scăderea apei plantele își vor reveni, animalele vor reveni, dar vor trece cîțiva ani. Această catastrofă afectează întreg sistemul ecologic al Mării Negre și cei care locuiesc pe malul mării vor simți acest impact prin creșterea poluării, prin mirosul urît care va veni de la mare. Cîteva luni, cu siguranță, acest pericol va persista. Cei care s-a deprins să meargă la mare în zona aceasta a Odesei posibil vor simți această creștere a poluării, probabil și pe malul mării în Romînia și Bulgaria. dacă cantitatea de substanțe organice crește în apă, atunci crește și cantitatea de alge”, a spus Vladimir Garaba.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?