Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Peretele unui monument istoric din Chișinău s-a prăbușit. Cine se face vinovat?

20 feb. 14:42   Capitala
2603 0

Peretele unui monument istoric și cultural din municipiul Chișinău s-a prăbușit.

Incidentul a avut loc pe 18 februarie la intersecția străzilor Mitropolit Dosoftei cu Mihai Viteazul.

”S-a prăbușit o parte din clădirea istorică. Eu nu știu pentru ce au pus la un moment dat un mare baner peste clădire cu imaginea clădirii reabilitate dacă nu s-a făcut absolut nimic pentru ca să se asigure cel puțin conservarea clădirii. Voi sesiza Agenția Supraveghere Tehnică și Agenția de Inspectare a Monumentelor și vedem ce facem mai departe. Într-o discuție cu unii arhitecți care se ocupă și de patrimoniul construit vorbeau sespre faptul că acum e cazul de verificat și de făcut onlistă cu clădiri care necesită acum, urgent, măcar de consolidare”, a scris într-o postare consilierul municipal PAS, Anetta Dabija.

De menționat că clădirea menționată este introdusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură din municipiul Chişinău, întocmit de Academia de Ştiinţe.

Datează de la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Arhitectura edificiului este în spiritul stilului neoclasic.


Contactat de redacția Noi.md, Ion Stefanita, Expert în managementul patrimoniului cultural spune că de vină de situația deplorabilă în care se află monumentele istorice este statul care nu asigură buna funcționare a articolului 42 din legea ocrotirii monumentelor.

”Eu consider că statul este vinovat. De ce art. 42 din lege rămîne pe hîrtie? De ce statul nu depune efort pentru a porni mecanismul de finanțare, fie și cofinanțare a reconstrucției a astfel de clădiri care ar încuraja domeniul”, a spus Ștefăniță.

De menționat că potrivit articolului 42 din legea ocrotirii monumentelor istorice, prevede că consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale de de nivel întîi și de nivelul al doilea prevăd în bugetele anuale sumele necesare pentru lucrările de evidență, studiere, punere în valoare, conservare și restaurare a monumentelor situate în teritoriile lor în baza propunerilor Ministerului Culturii.

Construcția avariată a fost subectul unei investigații jurnalistice în urmă cu aproape trei ani. Potrivit anchetei, monumentul de arhitectură, introdus în Registrul de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, care nu putea fi privatizat potrivit legii, deoarece se află și în stare avariată, a ajuns în 2019 în proprietatea unui agent economic, care a plătit numai 600 de mii de lei. Asta ar însemna mai puțin de 30 de mii de euro pentru un imobil situat aproape de centrul Chișinăului.

Redacția Noi.md a solicitat un comentariu și de la Ministerul Culturii, însă deocamdată nu a primit nici un răspuns.

0
1
0
7
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?