Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Elitei politice din România nu-i place faptul existenței statului moldovenesc. Opinie

2 feb. 2022,, 13:45   Societate
5509 5

Declarînd limba moldovenească „așa-zisa” și „inexistentă”, Președintele Romîniei înlocuiește istoria și filologia cu politica. Acest lucru a fost declarat într-un interviu Sputnik Moldova de către analistul politic, doctorul în filozofie Boris Șapovalov, transmite Noi.md.

„Dacă ne concentrăm strict pe rădăcinile istorice, atunci însuși Președintele Iohannis vorbește limba moldovenească. Termenul de „limbă română”, după cum denotă istoria, este artificial, a apărut la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, și a început să fie folosit abia în secolul al XIX-lea, odată cu apariția statului romîn”, spune Șapovalov

Totuși, în opinia sa, Președintele Romîniei în acest caz poate fi înțeles, pentru că „apără interesele țării sale”. „Nu este un secret pentru noi că elitei politice din România nu prea îi place faptul existenței statului moldovenesc. Și deși nu se obișnuiește să se spună cu voce tare, mulți politicieni romîni consideră Republica Moldova drept un teritoriu romînesc și, se pare că speră că într-o zi acesta va deveni parte a țării lor”, susține politologul.

Totodată, Șapovalov consideră că în situația actuală nu se poate conta pe nicio reacție a autorităților moldovenești la cuvintele lui Iohannis.
„Cine va reacționa? Președintele Republicii Moldova este cetățean al Romîniei, președintele Parlamentului este cetățean al Romîniei, șefa Guvernului este cetățean al Romîniei. Majoritatea deputaților și miniștrilor Republicii Moldova au aceeași cetățenie. Cum vă imaginați că acești lideri vor vorbi despre ceva, vor declara ceva ca răspuns la cuvintele președintelui țării al căreia pașaport îl poartă în buzunar...”, crede Șapovalov.

Dar, întrucît Republica Moldova este un stat recunoscut, susține istoricul, ar trebui să fie exprimată o poziție oficială.
Istoricul a calificat poziția Președintelui Iohannis în acest sens drept „excesiv politizată”.


„Desigur, este mai degrabă o problemă politică, și bineînțeles, toată lumea înțelege că există o singură limbă. Ei bine, să scriem prin cratimă „romîno-moldovenească” sau „moldo-romînă”. Care este problema? De ce să facem politică din asta?”, s-a interesat de Șapovalov.

Marți, 1 februarie, Președintele Romîniei, Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că se așteaptă ca Ucraina să recunoască oficial că limba moldovenească nu există. Despre acest lucru a relatat Serviciul de presă al Președintelui Romîniei.
Se relatează că, în cadrul convorbirii telefonice cu Zelenski, Iohannis a acordat o atenție deosebită problemei drepturilor „persoanelor aparținînd minorității romîne a Ucrainei”, în special, protejării identității lingvistice a grupurilor etnice romînești.

Reamintim că, conform Constituției, limba oficială a Republicii Moldova este limba moldovenească. De asemenea, prin Legea „Cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSS Moldovenești” din 1989 limbii moldovenești i-a fost atribuit statutul limbii de stat. În iunie 2018, Curtea Constituțională a declarat legea „învechită”.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?