Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dezastrul în învățămînt va însemna dezastrul națiunii

5 sep. 2022,, 22:15   Societate
2948 0

Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune, iar prăbușirea unei națiuni poate fi cauzată de dezastrul domeniului învățămîntului.

Acest lucru decurge dintr-un memento afișat la Universitatea Stellenbosch, situată în Africa de Sud.

În textul său se spune: „Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau folosirea de rachete cu rază lungă de acțiune. Este nevoie doar de o reducere a calității educației și de acceptul pentru studenți de a comite înșelăciuni la examene. Pacienții mor de mîinile unor astfel de medici. Clădirile sînt distruse de mîinile unor astfel de ingineri. Banii se pierd prin mîinile unor astfel de economiști și contabili. Dreptatea se pierde prin mîinile unor astfel de avocați și judecători. Dezastrul în învățămînt va însemna dezastrul națiunii".

Învățămîntul este procesul de modelare a minții, a caracterului și a abilităților fizice. Educația joacă un rol foarte important în viața umană. Datorită cunoștințelor, o persoană învață despre istoria și cultura poporului său. Aceasta este ceea ce ne permite să preluăm experiența de secole a predecesorilor noștri și să o folosim în viitor. Învățămîntul servește astfel ca o punte de la experiența și înțelepciunea trecutului la implementarea viitorului. Datorită faptului că unii oameni deștepți au profitat de talentele lor și au obținut instruirea necesară, folosim zilnic lucruri fără de care nu ne putem imagina viața: electricitate și internet, mașini și avioane, telefoane și computere. Progresul științei și al descoperirilor umane nu stă pe loc, iar pentru a se degrada, în vremea noastră nu este necesar să ne asociem cu o companie proastă și să fim supuși unor obiceiuri proaste. Este suficient să nu faci nimic, să nu înveți nimic, să nu citești. Filosoful și sociologul american Alvin Toffler are o expresie similară: „În secolul al XXI-lea, analfabetul nu mai este cel care nu poate să citească și să scrie, ci cel care nu poate învăța, termina de învățat și reînvăța”.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?