X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cardiolog, Mihai Tașnic: gradul de informare despre sănătate, trebuie să înceapă cu grădiniță

29 mar. 06:10   Societate
2148 0

Gradul de informare a populației referitor la propria sănătate trebuie să înceapă cu grădiniță.

Desprea aceasta a declarat cardiolog Mihai Tașnic în cadru unui interviu de la „Unu Noapte”, notează Noi.md.

Chiar dacă în Republica Moldova nu este inclusă educația în sănătate prin școli și grădinițe, medicul a povestit cît de importantă ar fi această lecție.

''La nivel de grădiniță, școală trebuie să introduci educați în sănătate. Educația nu numai pentru noi, dar și pentru elevi, copii ca să poată acorda primul ajutor medical, nu să filmăm cum cineva a leșinat și se zbate, dar să-l punem în poziție de siguranță și să știm telefonul „112” a Serviciului de Urgență. Educația populației are loc de la cel mai mic, cînd persoana este capabilă să asimileze informația, clar că la acel nivel ca copilașul respectiv să înțeleagă”, spune medicul.

Medicul a declarat că deseori cetățenilor noștri le este frică de situații neplăcute în care pot ajunge din cauza sănătății precare, dar nu atrag atenție la informația în care sînt atenționați, ce trebuie să facă în caz de urgență și cum trebuie să reacționeze.


„Eu sînt șocat de indiferența populației față de propria sănătate. Noi nu atragem atenția și nu ascultăm ce ne spune la televizor. Este bine să avem un medic prieten, ca să avem încredere și o legătură mai apropiată. Atunci vom avea acces la servicii medicale rapide și calitative. La noi este optim să te înscrii la programare (1-2 zile) sau dacă este ceva urgent, cum ar fi în cardiologie putem veni chiar în ziua respectivă", spune Mihai Tașnic.

Medicul vine cu un îndemn pentru cetățeni.

''Nu trebuie să te temi să suni ca să nu deranjezi, de exemplu cardiologia nu este glumă, Aici nu poți răbda. Dacă tensiunea e mică survine o catastrofă. Omul poate deceda. Dacă nu suni, scrie un mesaj", spune Mihai Tașnic.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, în ultimii ani, mai mult de jumătate dintre oamenii apţi de muncă din ţara noastră ( 58%), au murit din cauza maladiilor de inimă.

Doar anul trecut au fost înregistrate 21.603 de decese. Numai de infarct miocardic au murit 1885 persoane, iar de cardiopatii ischemice acute şi cronice -11.365 de oameni. La nivel mondial, în fiecare an, peste 17 milioane de oameni mor prematur de boli cardiovasculare.

0
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?