X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Deputat PAS: Societatea are așteptări mari

16 iun. 2023,, 07:25   Societate
2173 0

    Procurorul-șef Anticorupție nu este politician sau influencer, iar unele declarații făcute de Veronica Dragalin sînt inadmisibile.

    O spune președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, potrivit căruia șefa PA ar trebui să aibă o retorică temperată și să livreze mai multe rezultate. De cealaltă parte, deputatul PAS, Adrian Cheptonar, spune că reforma justiției și lupta anticorupție în Republica Moldova este una anevoioasă, iar rezultatele ar putea să apară odată cu reformarea Procuraturii Anticorupție după modelul DNA-ului românesc, notează Noi.md cu referire la IPN.

    Înregistrarea audio în care șefa Procuraturii Anticorupție le spune subalternilor săi că „nu are răbdare să intre personal în casă, cu echipe de mascați, la ora 6 dimineața, față de copii, soți sau soții, ca să fie arestați și încătușați” a generat un val de critici în spațiul public. Președintele Platformei DA califică o astfel de retorică inadmisibilă.

    „Orice percheziție trebuie să aibă loc respectînd demnitatea umană. Chiar și cu cel mai mare criminal din Republica Moldova nu poți să te comporți așa către familie, copii. Nu este etic. Timp de un an am avut o retorică prin care Veronica Dragalin spunea că are încredere în toți colegii din Procuratura Anticorupție, unicul obstacol care-i împiedica să pedepsească hoții din Republica Moldova era lipsa de hîrtii. Mă deranjează un aspect de comunicare publică a Veronicăi Dragalin, ea nu este politician sau influencer, ea are acces la multă informație. Și atunci cînd iese și spune că a infiltrat agenți sub acoperire în grupurile criminale, în condițiile în care încă se mai fac măsuri operative, nici nu mai ai nevoie de turnători. Nu poți să-ți permiți asemenea declarații. În plus, cînd ai obiecții față de subalterni, tu nu ești procuror de rînd, ești procuror-șef, ai toate posibilitățile să faci curățarea despre care ai promis un an în urmă. Aș vrea mai mult rezultat și mai puțină vorbă”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

    De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că înțeleg dorința societății de a vedea rezultate în lupta anticorupție, dar sistemul opune rezistență, iar persoanele toxice nu pot fi demise atît de ușor.

    „Societatea are așteptări ca totul să se întîmple cît mai repede. Dar trebuie să înțelegem că noi nu sîntem o democrație cu tradiții de sute de ani în care s-a instaurat un climat anticorupție. Noi trebuie să înfruntăm un sistem putred. Acum nu pot fi date afară 100% persoane. Oamenii ăștia sînt persoane cu statut special, ei nu pot fi dați afară pur și simplu. E nevoie de o serie de acțiuni, investigații, cercetări. Veronica Dragalin înțelege cine și ce reprezintă în sistemul anticorupție, ea cunoaște care sînt persoanele toxice care trebuie eliminate din sistem. Din punctul ei de vedere, cel mai facil ar fi reformarea Procuraturii Anticorupție prin transformarea în DNA ”, a spus deputatul PAS, Adrian Cheptonar.

    „Acest scandal încă o dată demonstrează că sistemul nu se reformează. Toată educația juridică a Veronicăi Dragalin, acumulată în SUA, a plesnit lovindu-se de realitățile dure din Republica Moldova. Sigur că Veronica Dragalin nu trebuia să se expună astfel, e absolut evident. Iată ce înseamnă să nu ai experiență. Sigur că ești enervată cînd ai venit cu intenții bune, ai încrederea echipei politice care a investit în tine speranțe și tu ești în imposibilitatea de a face ceva. Problema reformei justiției din Republica Moldova este că se luptă cu oamenii, dar nu cu sistemul”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

    Veronica Dragalin a confirmat autenticitatea înregistrării audio, în care își amenință subalternii cu percheziții și arestări, menționînd că a fost făcută în timpul ședinței care a avut loc la 7 iunie cu întregul colectiv al Procuraturii Anticorupție în sala de la etajul 5 din sediul CNA.

    1
    0
    0
    0
    12

    Adăuga comentariu

    500

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    La ce etnie vă atribuiți?