Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Deputat în primul Parlament, doctor în drept: Comasarea referendumului cu alegerile, un abuz de drept

17 feb. 08:00   Societate
3671 0

Alexandru Arseni, avocat, profesor universitar la Facultatea de Drept a USM, doctor habilitat, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a exprimat recent o poziție fermă privind rolul și importanța referendumului în cadrul unui stat de drept democratic, în conformitate cu principiile stabilite de Constituția Republicii Moldova, transmite Noi.md

Prin analiza sa detaliată, Arseni a subliniat diferențele fundamentale între referendum și alte forme de exprimare a suveranității naționale, cum ar fi alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Arseni a criticat încercările de a comasa referendumul cu alegerile, arătînd că aceasta contravine reglementărilor constituționale și poate duce la un "abuz de drept", incompatibil cu principiile unui stat de drept și democratic. În plus, el a subliniat pericolul de a folosi referendumul pentru a acoperi proceduri electorale simplificate, atrăgînd atenția asupra riscului de fraudă electorală și subminarea procesului democratic.

"Cumularea referendumului cu scrutinul general contravine reglementărilor constituționale, deoarece duce la contopirea ilegală a două interese contradictorii: interesul general – la referendum; interesul de partid – la alegerile generale. Totodată se abuzează în drept acoperind procedura de desemnare a guvernanților – procedură simplă cu forța juridică supremă a hotărîrilor referendumului republican constituțional. Pe această cale autorii de a petrece concomitent cu alegerile Șefului de stat cu referendumul republican constituțional reprezintă „abuz de drept” incompatibil cu statul de drept și democratic. Ceea ce rezultă din această „inițiativă” este, în fond „autoinversarea” în funcția de Șef de stat pe „spatele” referendumului. Iar aceasta echivalează cu frauda alegerilor prin „abuzul în drept” a autorilor", menționează Alexandru Arseni,.

În concluzie, Alexandru Arseni a reiterat importanța respectării procedurilor și principiilor constituționale în organizarea și desfășurarea referendumurilor, subliniind rolul esențial al acestora în asigurarea unui stat de drept autentic și în exprimarea voinței poporului.

52
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?