X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Deficitul de medici se resimte nu doar în raioane și sate, dar și la Chișinău și Bălți - opinie

20 apr. 2023,, 12:13   Societate
2372 0

Criza resurselor umane cu care se confruntă spitale de mai mulți ani riscă să compromită reformele propuse de Ministerul Sănătății.

Exodul specialiștilor este continuu, în timp ce interesul tinerilor pentru ofertele de muncă propuse în țara este minim. Condițiile de muncă precare, posibilitățile reduse de creștere în carieră, salariul necompetitiv în comparație cu țările din vecinătatea vestică, precum și sărăcia generală sînt factorii care lasă sistemul de sănătate moldovenesc fără oameni, transmite Sănătate INFO.

Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, susține că pandemia și războiul din țara vecină au demonstrat cît de importante sînt resursele umane pentru sistemul de ocrotire a sănătății. Din păcate, hemoragia de cadre din sănătate continuă, iar autoritățile acționează mai mult local fără a deține o strategie pe termen lung de pregătire și atragere a specialiștilor.

„Cu regret deficitul de medici se resimte nu doar în raioane și sate, dar și în instituțiile medicale din municipiile Chișinău și Bălți. Specialiștii au început să plece și din instituțiile private, chiar dacă lucrurile acolo stau mai bine managerial și al condițiilor de muncă. Deja s-a înregistrat și un deficit de specialiști care pînă nu demult cu greu își găseau un loc de muncă. Sistemul se bazează astăzi pe angajații cu vîrstă înaintată”, a menționat președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.

Conform datele oficiale cu care operează sindicatele, Republica Moldova duce lipsă de aproape o mie de medici și peste o mie de asistenți medicali.


Criza de medici a crescut în ultimii trei ani de la 672 specialiști lipsă în anul 2020, la 946 de locuri libere în anul 2022. Printre cele mai căutate specialități rămîn a fi anestezie și terapie intensivă – 206 locuri vacante, dintre care 139 în instituții municipale și republicane. Sistemul mai duce lipsă de 216 medici de familie și 73 de radiologi și imagiști. Lista este completată cu oferte pentru medici de urgență, neurologi, infecționiști, chirurgi, pediatri și de laborator.

Deși salariile în medicină aproape că s-au dublat pe durata pandemiei, acestea nu au oprit migrația tinerilor specialiști din spitale. Nu au avut efectul scontat nici indemnizațiile oferite absolvenților de la medicină de către autorități. Aurel Popovici spune că un medic poate primi acum aproximativ 14 mii de lei, iar o asistentă medicală aproximativ zece mii de lei.

„După mai bine de zece ani de studii – șase ani la facultate și cam tot atîta în rezidențiat – tinerii ajung deja la vîrsta cînd au multă experiență în spate, o familie și copii. Ei nu decid doar prin prisma carierei, dar și a viitorului familiei, ei nu mai examinează doar problema de salarizare, dar problema în complex. Condiții bune de muncă, perspective de dezvoltare, ei caută și o școală bună și o grădiniță bună pentru copii. Ei sînt gata să depună efort în altă parte unde să găsească aceste condiții. Din păcate nu avem o baghetă magică pentru a schimba lucrurile peste noapte, nici măcar într-un an...”, explică președintele sindicatelor din sănătate lipsa de interes a tinerilor pentru ofertele din spitalele raionale.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?