X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Daune de milioane într-un dosar ajuns pe masa CEDO: Cum comentează Litvinenco

12 oct. 2022,, 15:27   Societate
2866 0

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție la hotărîrea CtEDO prin care Republica Moldova ar putea fi obligată să achite peste trei milioane de euro daune materiale.

Astfel, viceministrul a menționat că va sesiza Procuratura în vederea investigării circumstanțelor hotărârii emise de Curte.

„Voi sesiza de îndată procuratura în vederea investigării circumstanțelor descrise în hotărârea CtEDO și sper că această investigație va fi efectuată în mod prioritar. De asemenea, sper că procurorii vor examina implicarea atît a fostului politician, cît și a tuturor judecătorilor care au adoptat hotărîri, dar și a altor persoane implicate. Anume aceștia și nu contribuabilii onești trebuie să plătească pentru daunele aduse”, a scris Litvinenco într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, conform unei hotărâri CtEDO, Guvernul Republicii Moldova ar putea fi obligat să achite peste trei milioane de euro daune materiale unei firme de construcții din România, asta după ce un judecător moldovean ar fi falsificat materialele unui dosar civil, scrie replicamedia.md.

În 2007, o companie românească s-a asociat cu o companie controlată de politicianul Victor Şelin, cu scopul de a construi drumuri în Republica Moldova. Compania din România a transmis asociatului de la Chişinău utilaj pentru construcţia drumurilor în valoar e de peste 1.000.000 de euro.


Compania lui Şelin a câştigat un contract cu statul, în sumă de 20.000.000 de euro, pentru construcţia drumurilor. Utilajul din România a fost lăsat gaj la o bancă comercială din Moldova pentru a obţine lichidităţile necesare pentru demararea lucrărilor de construcţie.

Fondatorul întreprinderii din România a lăsat gaj la banca din Moldova şi casa sa, evaluată la 400.000 de euro.

În 2010, între asociaţi au apărut neîngelegeri din cauza transferării banilor pe conturile altor firme controlate de Şelin.

Victor Şelin a obţinut în instanţa moldovenească anularea acordului de asociere din 2007 şi repunerea părţilor în situaţia de până la semnarea contractului. Instanţa însă nu a anulat şi gajul pus de antreprenorul din România pentru banii luaţi de firmele lui Şelin.

Astfel, compania românească a rămas fără utilaje, fără cota în întreprinderea moldovenească, iar fondatorul, fără casă.

„Eu cred că, în mod legitim, această hotărâre CEDO ar trebui să stârnească interesul noului procuror general interimar şi al procurorilor anticorupţie. Este una din cele mai dure decizii CEDO pe care le-am citit vre-o dată”, a scris pe Facebook Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice.

În concluzie, CtEDO nu a luat o decizie finală și a menționat că așteaptă o eventuală împăcare a Guvernului Moldovei cu compania românească.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?