Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum creștem siguranța în trafic și cum prevenim tragediile? Ce spune șeful IGP

7 apr. 2023,, 09:45   Societate
2267 0

De la începutul anului, mai mulți pietoni și șoferi au avut de suferit în urma accidentelor. Unii, inclusiv copii de 10, 12 ani au plătit cu viața.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, atenția trebuie sporită pentru toți participanții la trafic: pietoni și conducători auto, disciplina și educația fiind esențiale pentru prevenirea tragediilor și creșterea siguranței în stradă. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 6 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Noi ne-am dori cel mai mult ca să nu avem accidente rutiere și, în mod special, cele cu deces, deoarece inclusiv colegii mei, cînd ies la cercetarea la fața locului la astfel de accidente, starea lor psihologică nu este cea mai bună cînd vezi tragediile care se întîmplă pe carosabil. Noi toți trebuie să mergem împreună ca să întreprindem acțiuni de termen lung și scurt.

În mod special, atenția sporită trebuie să fie la toți: și la pietoni, și la conducătorii auto. Cu părere de rău, constatăm că avem încălcările de pe trecerile de pietoni, dar noi avem de 10 ori mai multe încălcări cu participanți la trafic și în afara trecerilor de pietoni. Asta înseamnă o lipsă de disciplină și de educație și a celorlalți participanți, pietoni, pe care cineva ar trebui să-i instruiască”, a spus șeful IGP.

Acesta a mai precizat că purtarea unui reflectorizant sau aprinderea luminii telefonului în timpul traversării străzii poate contribui la siguranța pietonilor.


„Nu odată am promovat și noi ideea că toți trebuie să aibă un reflectorizant sau cel puțin să aprinzi lumina telefonului atunci cînd traversezi strada, să luminăm în direcția mijlocului de transport. Este regretabil că în multe situații, constatăm că se angajează să treacă pe trecerea de pietoni fără a se asigura dacă vine sau nu mijloc de transport, el este sigur că este îndreptățit de a se deplasa și asta, cumva, îl determină fără a se uita în dreapta, în stînga, în haine neagră, cu căștile în urechi, el se deplasează încontinuu”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.

Fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda, consideră că printre soluțiile pentru un trafic sigur, se regăsesc: responsabilizarea pietonilor și șoferilor, amendarea celor care încalcă legea, dar și modificări în infrastructură.

„Soluții sînt de termen lung și scurt. De termen lung, schimbarea mentalității, educarea cetățenilor, politici publice, de înregistrare mai bună a automobilelor, de amendare a șoferilor și așa mai departe și educare evident.

Pe termen scurt, trebuie să fie, pe de o parte, modificările astea, intervențiile în infrastructură de calmare a traficului, pietonii, bicicliștii sau cei care sînt utilizatorii mai vulnerabili pot cel puțin să se asigure că sînt cît de cît vizibili, să-și pună reflectorizante pe timp de noapte, să îmbrace o haină mai deschisă la culoare, mai ales dacă e seară, e timp ploios sau ceață și să se asigure că chiar dacă prima și a doua mașină s-au oprit, să te asiguri că nu vine și a treia. Pietonii trebuie să fie mai grijulii în acest sens și să nu se angajeze în treceri riscante”, a subliniat Chironda.

Iar specialistul în siguranța rutieră, Ilie Bricicaru, crede că este important să gestionăm citez și, totodată, să nu căutăm vinovatul în cazul unui accident, ci cauza tragediei.

„Țara cu cea mai bună siguranță din lume este Suedia, Norvegia, țările baltice, scandinave. Aceeași Suedia este țara care a inventat viziunea zero, adică a mers pe un sistem bine stabilit, determinat. În anul 2018, a fost prima țară din lume care a avut zero accidente cu copii.

Viziunea zero spune în felul următor: nu ne axăm pe vinovăția persoanei, dar pe examinarea problemei, de ce s-a întîmplat și încercăm ca orice accident să fie în limitele toleranței corpului uman, iar asta înseamnă viteza. Atunci cînd ne vom învăța să gestionăm viteza, atunci vom avea și mai multă siguranță pe drumuri”, a zis Bricicaru.

Reamintim că pe 24 martie, un troleibuz a lovit mortal o fetiță de 12 ani la Ciocana, în timp ce traversa strada regulamentar, pe o trecere nedirijată pentru pietoni.

Șoferița troleibuzului a fost reținută și plasată în arest preventiv în Penitenciarul 13. Ulterior, magistrații Curții de Apel Chișinău au trecut-o în arest la domiciliu și au dispus suspendarea pentru un an, a permisului de conducere al șoferiței.

Pe 21 februarie, s-a produs accidentul în care Valerian, campion la ciclism, și un coleg al său au fost spulberați pe șosea, lîngă Stăuceni. Valerian a murit trei zile mai tîrziu. Cel de-al doilea sportiv se simte mai bine.

Șoferul care i-a spulberat pe șosea pe bicicliștii minori a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, în Penitenciarul nr. 13, iar ulterior, mandatul a fost prelungit. Totodată, judecătorii au dispus ca șoferului să îi fie suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport pînă la o sentință definitivă.

Iar în noaptea de 5 februarie, tînara de 25 de ani, Marcela Paladi, a rămas fără picioare. În timp ce scotea triunghiul de semnalizare din portbagaj, ea a fost lovită în plin de un BMW. Gheorghe Begu, șoferul de 37 de ani, care era la volanul mașinii, este cercetat penal.

Pe 3 martie, pe numele său a fost aplicată restricția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile. Audiat de instanță pe 30 martie, șoferul mașinii care ar fi lovit-o pe fată și-a recunoscut vina pentru cele întîmplate. Judecătorii au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de un milion de lei ale acestuia.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?