Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ilie Bricicaru, despre siguranța rutieră în Moldova: "Iată atitudinea Ministerului Educației!"

3 noi. 2023,, 10:58 (reactualizat 4 noi. 2023,, 07:00)   Societate
4269 0

Ilie Bricicaru, directorul Observatorului de Siguranță Rutieră din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (OSR-UTM), conferențiar universitar, a făcut o postare în rețelele sociale, în care își exprimă indignarea în legătură cu poziția Ministerului Educației (MEC) față de domeniul pentru care pledează.

Ilie Bricicaru a comentat răspunsul MEC specificat într-o notă informativă despre implementarea Planului de Acțiuni privind Siguranța Rutieră, notează Noi.md.

Astfel, la capitolul "Nerealizat", se menționează următoarele: "Din datele furnizate de MEC: Nu există nicio instituție științifică, care să elaboreze un astfel de plan.Cu cercetarea în domeniul siguranței nu se ocupă nicio instituție de cercetare".

În acest context, Ilie Bricaru, care pledează pentru angajamentul puternic de a implementa în Moldova cele mai bune practici în domeniul mobilității urbane și care se ghidează în activitatea sa de fraza devenită postulat pentru el: "Siguranța rutieră este în mare parte o știință, un complex de acțiuni necesare pentru a avea drumuri sigure", s-a arătat indignat față de specificația MEC.

Iată atitudinea ministerului de profil (Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova) asupra cercetării în siguranța rutieră, dar și, la general, asupra cercetării. Este vorba despre raportul de realizarea a Planului de acțiuni privind siguranța rutieră pentru anii 2020-2021 (HG 39/2020).


De unde să cunoască ei că în cadrul Academiei ”Ștefan cel Mare”, Universității de Stat sau UTM sînt pregătiți specialiști, inclusiv pe partea de trafic rutier sau siguranță rutieră. De unde să cunoască că la UTM există un laborator de cercetare, care se numește Observatorul de Siguranță Rutieră/TUM Road Safety Observatory?

Nici vorbă să creeze, dar nici măcar să se intereseze, nu? {...} Rușine!", se arată în postarea lui Ilie Bricicaru.

Contactată de Noi.md, Oxana Draguța, șefa Cabinetului ministrului Educației, a precizat că reprezentanții instituției se vor documenta asupra celor declarate de către directorul Observatorului de Siguranță Rutieră din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (OSR-UTM) și va reveni cu un comentariu.

Totodată, amintim că, pe tronsoanele de drum unde este înregistrat un număr mai mare de accidente va fi realizat, în mod obligatoriu, auditul de siguranță rutieră. Un proiect de lege privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost aprobat de Parlament în prima lectură cu 54 de voturi pe 5 octombrie.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, realizarea auditului de siguranță rutieră la faza incipientă a proiectelor are drept scop sporirea siguranței rutiere, reducerea riscurilor și economisirea resurselor financiare.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, s-au înregistrat 2312 accidente rutiere. În urma lor, 217 persoane și-au pierdut viața, iar 2586 au suferit diverse traumatisme.

10
0
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?