X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Cum au explicat medicii găgăuzi refuzul vaccinului AstraZeneca

9 mar. 2021,, 09:45   Societate
2780 0

Lucrătorii medicali din Găgăuzia nu refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului. Ei se declară pur și simplu pentru alegerea liberă a preparatului de la mai mulți producători.

Despre acest lucru a anunțat Gagauzinfo.MD reamintind că vaccinarea împotriva coronavirus a început în Moldova pe 2 martie, în țară au ajuns 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, dar procesul de imunizare, cu toate acestea, nu a început la fel de intens după cum s-a așteptat, deoarece ca medicii din Găgăuzia a anunțat că refuză să se vaccineze.

Medicii au argumentat de ce majoritatea lor se abțin în prezent să se vaccineze. Primul și cel mai important motiv este că inițial s-a anunțat că vor fi vaccinați cu preparate total diferite.

Cert este că vaccinul coronavirus dezvoltat de AstraZeneca oferă protecție împotriva infecției în proporție de doar 60-70%. Pentru persoanele de peste 55 de ani, eficacitatea acestui vaccin este chiar mai mică. Așadar, merită ca medicii găgăuzi, dintre care majoritatea au peste 50 de ani, să se vaccineze cu preparatul care ar putea să nu ofere efectul așteptat?

În același timp, vaccinul împotriva coronavirusului, dezvoltat de compania americană Pfizer împreună cu Biontech din Germania, a arătat o eficacitate de 94%. Și vaccinul rusesc "Sputnik V" are o eficiență de aproape 92%. Vaccinul chinez Sinopharm, care este estimat de producător la 79%, are, de asemenea, rezultate bune.


Medicii au început să se pregătească pentru vaccinare la începutul anului, spune șefa Direcției Principale de Sănătate a Găgăuziei, Svetlana Duleva.

"Inițial, am vorbit despre faptul că ar exista trei tipuri de vaccin – Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar fiecare lucrător medical ar fi avut dreptul să aleagă. S-a dovedit că țara noastră a primit pînă acum un singur vaccin. Prin urmare, personalul medical din spitalele raionale din Comrat și Ceadîr-Lunga s-a abținut de la vaccinare. Nu văd asta ca pe o mare problemă. Sper că autoritățile vor face tot posibilul pentru a se asigura că pe teritoriul Republicii Moldova sînt disponibile toate tipurile de vaccinuri, pentru ca lucrătorii medicali și alți locuitori să aibă o alegere", a spus Svetlana Duleva.
Medicii găgăuzi nu comentează numeroasele declarații ale politicienilor și spun că pentru ei principalul indicator este eficacitatea preparatului și absența efectelor secundare.

Pînă în prezent, în Găgăuzia au fost livrate 240 de doze de vaccin AstraZeneca. Acestea au fost repartizate în toate cele trei spitale raionale, unde au fost pregătite încăperi speciale și personal pentru vaccinarea medicilor. Cu toate acestea, potrivit directorului Centrului de Sănătate Publică din Comrat, acestea au rămas nesolicitate.

"Principalul motiv pentru aceasta este faptul că personalul medical a fost lipsit de dreptului de a alege. Dar cu toții trebuie să înțelegem că, cu cît va începe mai devreme procesul de vaccinare, cu atît mai repede vom putea reveni la ritmul nostru obișnuit de viață. Acest lucru este important pentru a nu introduce noi restricții și pentru a nu permite lockdownul", a spus Ivan Hasta.

Astfel, medicii găgăuzi nu numai că sînt bine informați despre vaccinuri și procesul de vaccinare, dar și despre eficacitatea medicamentelor. Prin urmare, poziția medicilor ar trebui să devină un ghid de acțiune pentru autorități, care ar trebui să ofere populației cît mai curînd posibil mai multe tipuri de vaccin împotriva coronavirusului, spun în concluzie lucrătorii medicali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?