Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Consumatorii vor beneficia de tratament plătit în caz de intoxicație la domiciliu

25 dec. 2023,, 11:00   Societate
3214 0

În timp ce unii oameni aleg produsele alimentare pentru masa de sărbătoare după aspect, alții verifică termenul de valabilitate și păstrează bonul de casă. Potrivit specialiștilor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în caz de intoxicație alimentară, consumatorii pot cere agentului economic să-i achite tratamentul medical, iar dacă acesta refuză, au dreptul să-l acționeze în instanța de judecată.

Am discutat cu mai mulți oameni, iar o parte dintre ei au recunoscut că nu cunosc de ce este necesar să păstreze bonul de casă, dar nici nu știu cum să procedeze atunci cînd au o toxiinfecție alimentară din cauza unor produse procurate de la magazin. Totuși, unii spun că se asigură cu produse din propria gospodărie, iar atunci cînd procură alimente de la magazin au grijă să păstreze bonul de casă, transmite radiomoldova.

„Nu păstrez de obicei cecul, dar trebuie să cumpărăm produse pentru masa de sărbătoare”;

„Nu mi s-a întîmplat să cumpăr produse vechi și să fiu nevoită să le returnez”;

„Eu nu păstrez cecul”;


„Trebuie să luăm cantitatea necesară, verificăm termenul de valabilitate”

„Soția se ocupă de cumpărături, nu luăm semifabricate”;

„Mereu verific termenul de valabilitate”.

Atunci cînd consumatorul are o toxiinfecție alimentară provocată de produse alterate pe care le-a cumpărat de la un agent economic, în baza bonului de plată și a certificatului medical poate depune o petiție la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a declarat pentru Radio Moldova reprezentanta instituției, Svetlana Șveț. Ea a mai precizat că cetățenii pot cere agentului economic să-i achite tratamentul medical, iar dacă acesta refuză, au dreptul să-l acționeze în instanța de judecată.

„Consumatorul poate depune o petiție. Dacă deja a primit ajutor medical, trebuie să anexeze și un certificat confirmativ că într-adevăr a avut infecție alimentară, bonul de plată. Inspectorii se deplasează la fața locului și examinează cele stipulate în petiție. Dacă nu se înțeleg pe cale amiabilă consumatorul are drept să dea în judecată”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă. Potrivit datelor ANSA, în Republica Moldova, anual, fiecare persoană aruncă la gunoi aproximativ 170 de kilograme de alimente. Iar de sărbători această cantitate este cu 30% mai mare decît în zilele obișnuite.

5
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?