X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Colectivul Spitalului "Toma Ciorbă" se întrunește azi în ședință: pe agendă – fuzionarea cu Spitalul Dermatologie

6 dec. 2023,, 11:28   Societate
2124 0

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Toma Ciorbă», va fi convocată astăzi o ședință, la care întreg colectivul instituției va discuta despre situația creată în legătură cu proiectul Hotărîrii Guvernului „Cu privire la reorganizarea unor instituții medico-sanitare publice”, prin care instituția medicală respectivă ar urma să fuzioneze cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Potrivit Notei Informative a proiectului Hotărîrii Guvernului privind reorganizarea unor instituții medico-sanitare publice, propus de Ministerul Sănătății spre consultări publice, «cele două entități sînt instituții medicale publice spitalicești de nivel republican terțiar, care oferă servicii de asistență medicală, practic, similare în domeniul diagnosticării și tratamentului bolilor infecțioase și contagionase», notează Noi.md.

Totodată, Ministerul Sănătății menționează că spitalele necesită finanțare suplimentară pentru reparații și ajustarea acestora la standardele actuale în domeniul sănătății.

«{...} Sînt necesare lucrări de reparație capitală a întregii infrastructuri, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare, energie electrică, îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a pacienților în secțiile curative {...} În structura cheltuielilor, ale ambelor instituții, investițiile capitale, practic, lipsesc, prezente fiind cheltuielile pentru întreținerea acestora, ceea ce indică asupra faptului că mijloacele financiare ale instituțiilor au fost suficiente doar pentru asigurarea cheltuielilor curente {....} Managementul administrativ separat pentru ambele spitale presupune cheltuieli suplimentare nejustificate», se arată în Nota Informativă.

În contextul propunerii Ministerului Sănătății de fuzionare a celor două instituții medicale, Noi.md a luat legătură cu Sergiu Vasilița, directorul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Toma Ciorbă».


Potrivit acestuia, el acum studiază actele prezentate de Minister. «Deocamdată, fac cunoștință cu documentele, astăzi va fi o ședință cu Ministerul Sănătății, vom discuta, vom vedea cum stau lucrurile și, la necesitate, va fi organizată o conferință de presă. Decizia nu-mi va aparține mie personal, dar va fi una a întregului colectiv», a spus directorul.

Contactați de Noi.md, reprezentanții Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile au spus că nu vor comenta situația și ne-au sugerat să apelăm pentru eventuale întrebări Ministerul Sănătății.

Corina Gamurari, consultantul principal al Serviciului Relații cu Presa al Ministerului Sănătății, contactată de Noi.md, a comunicat următoarele:

«Niciun spital nu va fi închis. Sînt 2 spitale de nivel terțiar: unul de boli infecțioase și altul de boli contagioase, care, de fapt, e una și aceeași. Gestionează același domeniu și doar trec sub management comun. Atît, în rest, fiecare spital rămîne cum a fost. Am învățat niște lecții în perioada de COVID. Acest domeniu trebuie eficientizat și fortificat.

De exemplu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă nu are secție Terapie Intensivă, laboratoare moderne, dar și multe altele. Management comun înseamnă eficientizare, fortificare și răspuns mai bun la problemele din domeniu cu utilizarea acelorași resurse».

Corina Gamurari nu ne-a precizat, deocamdată, despre faptul, dacă reprezentanții Ministerului Sănătății vor merge la ședința de la Spitalul "Toma Ciorbă".

Menționăm că fondul de paturi al Spitalului „Toma Ciorbă”, potrivit Ministerului Sănătății, constituie 135 pentru adulți, dar care pe parcursul anilor 2020-2022, conform datelor statistice prezentate, a fost utilizat în proporție de doar 65,7% în anul 2020 și 74,5 % în anul 2022.

Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile a fost construit pentru o capacitate de peste 300 paturi, actualmente conform nomenclatorului își desfășoară activitatea pe 165 de paturi, care pe parcursul anilor 2020 - 2022 au fost utilizate doar la nivel de 29,3% în anul 2020 și 41,6 % în anul 2022, conform datelor statistice.

0
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?