Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Codul muncii ar putea fi modificat din nou

14 feb. 2022,, 14:14   Societate
2852 0

La încetarea contractului individual de muncă în legătură cu restabilirea la locul de muncă, conform hotărîrii instanței de judecată, a persoanei care a îndeplinit anterior munca respectivă, salariaților ar putea să li se plătească indemnizația de eliberare din serviciu egală cu două salarii medii lunare. Codul muncii ar putea fi modificat. Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un proiect de lege în acest sens.

Autorii inițiativei spun că modificarea este necesară deoarece în prezent acești salariați beneficiază de o indemnizație de eliberare din serviciu în mărimea unui salariu mediu pe două săptămîni ceea ce ar reprezenta o garanție net inferioară în raport cu consecințele pentru salariat, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md.

O altă propunere vizează stabilirea termenului de validitate a sancțiunii disciplinare în funcție de tipul sancțiunii luînd în considerare faptul că acestea se aplică în dependență de gravitatea faptei comise. În redacția actuală Codul muncii prevede un termen unic de validitate pentru toate tipurile de sancțiuni disciplinare – un an din ziua aplicării.

Astfel, dacă proiectul va fi adoptat termenul de validitate a sancțiunii disciplinare nu va putea depăși:

șase luni din ziua aplicării – în cazul avertismentului;


nouă luni din ziua aplicării – în cazul mustrării;

12 luni din ziua aplicării – în cazul mustrării aspre.

Proiectul mai prevede că dacă în interiorul termenului de validitate a sancțiunii disciplinare salariatul nu va fi supus unei noi sancțiuni disciplinare, se consideră că sancțiunea disciplinară nu i-a fost aplicată.

Deputații mai propun reducerea termenului de depunere în instanța de judecată a cererii privind soluționarea litigiului individual de muncă în cazul în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură, ce i se cuvin salariatului. Acum acest termen constituie trei ani de la data apariției dreptului respectiv al salariatului, dar ar putea fi redus pînă la un an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?