Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Cîți deținuți ai ghetoului au rămas în viață în Moldova?

8 feb. 2019,, 18:10   Societate
3018 2

În Moldova mai sînt în viață proximativ 90 de foști prizonieri ai ghetoului, pe cînd în 1995 erau aproximativ 600.

Despre acest lucru a anunțat vicepreședintele Asociației foștilor deţinuţi ai ghetourilor şi lagărelor de concentrare din Moldova, profesor la Universitatea din ULIM, Iosif Belous, într-un interviu publicat în ediția gzt.md, menționînd că al este unul dintre cei mai tineri prizonieri ai ghetoului, tranmsite Noi.md.

"Cînd am ajuns în ghetou, aveam doar doi ani. În cea mai mare parte prizonierii ghetoului erau din Transnistria, pentru că aici, pe teritoriul Basarabiei, pînă la 1 decembrie 1941, la ordinul lui Antonescu, au fost uciși toți evreii", a remarcat Iosif Belous.

Potrivit lui, în Basarabia, conform datelor siguraței, în așa-numitele puncte de expediere, au fost uciși 159000 de evrei, alți 190 de mii au fost alungați, trecînd rîul Nistru, în Transnistria pe trei direcții. Pe drum au fost săpate gropi pentru cadavre, potrivit jandarmeriei române, acolo au murit alți 25 mii de avrei. În total, pe teritoriul Basarabiei au murit aproximativ 200 mii de evrei. La 1 decembrie, guvernatorul Basarabiei, Voiculescu, i-a comunicat lui Antonescu că "în Basarabia nu a mai rămas nici un evreu".

Iosif Belous a spus că în Transnistria erau 220 de tabere de concentrare și ghetouri. În Domaneovka, a fost îngropați 28.000 de evrei și tot acolo lîngă Balta sînt 50.000 de țigani români, care au fost scoși din țară, cu promisiunea cu li se va da pămînt. În Odessa, în doar trei zile au fost uciși 90.000 de evrei.


Vicepreședintele Asociației foștilor deţinuţi ai ghetourilor şi lagărelor de concentrare din Moldova a remarcat că întreaga Moldovă este presărată cu oase evreiești, deoarece evreii locuiau în aproape fiecare sat. La Bălți, în 1940, aproape 90% din populație erau evrei, în Telenești, în Orhei, evreii constituiau majoritatea. Cînd românii au trecut Prutul, în față mergînd detașamentul colonelului Lisevici, ei știau deja unde trăiau evrei.

"Încercăm să stabilim locurile unde au fost mormintați în masă evreii. În Dubăsari sînt îngropați 18 mii de oameni, printre care 42 sînt îmi sînt rude directe: unchii cu familiile sale, nepoți, erau mai în vîrstă decît tatăl meu. În fiecare an, pe 30 septembrie, noi comemorăm acest eveniment teribil. La Mărculești a fost ridicat un monument memorial la inițiativa locuitorilor. La Pepeni există un monument, care a fost făcut încă în perioada sovietică, însă atunci nu a fost permisă insaturarea sa", a spus Iosif Belous.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?