Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Cîte deșeuri periculoase există în Moldova și cum sînt lichidate

30 iul. 2022,, 10:30   Societate
3311 0

Republica Moldova, din fericire, nu se numără printre țările în care sînt aduse deșeuri periculoase din alte state, ea are puține deșeuri toxice, iar cea mai mare problemă în această direcție este lichidarea pesticidelor.

Despre acest lucru a declarat într-un comentariu pentru Noi.md directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor rîului Nistru, Eco-TIRAS, doctor în științe biologice, Ilia Trombițchi.

”Moldova se află într-o măsură mai mică printre țările care exportă deșeuri periculoase în alte state pentru reciclarea lor, deoarece noi avem puține deșeuri toxice, cu excepția faptului că cea mai mare problemă a noastră sunt pesticidele. Pe parcursul mai multor ani, aceste produse agrochimice expirate sînt exportate din Republica Moldova, în cadrul diferitelor proiecte, în unele țări europene pentru reciclare", a amintit ecologul.

Potrivit lui, într-adevăr, în cadrul diferitor proiecte, din Republica Moldova a fost exportată o cantitate mare de deșeuri periculoase - pesticide moștenite din perioada sovietică.

Conform datelor existente, în total, în Republica Moldova au fost acumulate 7245 tone de pesticide. În cadrul diferitor proiecte, din 2003 au fost exportate în fabricile speciale din Polonia 1.269 de tone de substanțe periculoase, iar în Franța - 1.976 de tone. De asemenea, împreună cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare a fost implementat un proiect în valoare de 1 milion de euro pentru exportarea și lichidarea pesticidelor din groapa din apropierea satului Cișmichioi din Găgăuzia.


Se spune că volumul rămas al acestor pesticide îngropate este încă destul de mare. Compoziția deșeurilor, gradul de siguranță sau posibila poluare a mediului nu se cunosc cu exactitate. La sfîrșitul lunii mai 2022, în Transnistria a început etapa finală a unui proiect multianual implementat cu sprijinul financiar și tehnic al Misiunii OSCE în Moldova. Din partea stîngă a Nistrului au început a fi exportate pesticidele cu termen de valabilitate expirat pentru eliminarea în siguranță în Germania.

Potrivit șefului Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch, citat de secretariatul de presă al organizației, pînă la sfîrșitul anului curent din stînga Nistrului vor fi scoase circa 60 de tone de materiale periculoase.

După cum reiese din informațiile publicate de secretariatul de presă al Misiunii OSCE în Moldova, Organizația pentru securitate a Consiliului Europei a elaborat un proiect de promovare a eliminării a aproximativ 500 de tone de pesticide învechite, iar în octombrie 2019 a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Misiunea OSCE și Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova privind facilitarea tranzitului internațional sigur al pesticidelor învechite stocate în Transnistria. În perioada 2019-mai 2022, au fost scoase și lichidate peste 400 de tone de pesticide.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?