Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Cît mai departe de incendii: Salvatorii, de vorbă cu oamenii de la sate

17 feb. 2023,, 14:30   Societate
2078 0

Astfel, în perioada 15-16 februarie, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au desfășurat în mai multe localități din raionul Anenii Noi, activități suplimentare de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon în sectorul locativ. Necesitatea realizării acestor acțiuni vine în contextul evaluării și analizei riscurilor asociate incendiilor, fiind stabilite cele mai vulnerabile zone.

Astfel, în raionul Anenii Noi, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 9 incendii, în care și-au pierdut viața 3 persoane. Una din cele mai frecvente cauze a izbucnirii incendiilor, dar și înregistrării cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon, fiind nerespectarea regulile de exploatare a sobelor și instalațiilor de încălzit locuințele. În acest sens, salvatorii și pompierii au mers în localitățile: Floreni, Mereni, Merenii Noi, Maximovca, Chetrosu, Todirești, Gura Bîcului, Roșcani, Bulboaca, Hîrbovăț, dar și Varnița pentru a informa repetat cetățenii despre riscurile nerespectării regulilor antiincendiare.

Ofițerii IGSU au comunicat cu localnicii localităților vizate despre modalitatea de folosire a surselor de încălzit locuințele, importanța aerisirii spațiilor de locuit, dar și utilizarea instalațiilor alimentate cu gaze naturale. Totodată, oamenii au fost atenționați asupra riscului de intoxicație cu monoxid de carbon în cazul utilizării sobelor defecte, dar și a coșurilor de fum neverificate.

Potrivit unui studiu efectuat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în baza criteriilor de risc, s-a stabilit că localitățile raionului Anenii Noi se afla în zona cu risc inadmisibil de incendii. Astfel, activitățile realizate de pompieri pentru cei 78 de mii de locuitori ai raionului au scopul de a minimaliza riscul de producere a incendiilor, dar și a intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

Pentru prevenirea incendiilor și cazurilor de mortalitate în urma intoxicației cu produsele de ardere, IGSU va efectua acțiuni similare și în alte localități a raioanelor: Glodeni, Căușeni, Orhei și Hîncești, care conform analizei riscurilor de incendii se includ în zona inadmisibilă sau cu risc sporit. Tot potrivit studiului s-a stabilit profilul persoanelor cel mai des afectate de incendii și intoxicații.


Conform analizei, cei mai vulnerabili devin oamenii din localitățile rurale, cu vîrsta de peste 60 de ani, bărbați, dar și persoane singuratice. Analiza riscurilor reprezintă un studiu în domeniul evaluării situațiilor de urgență, ce apropie țara noastră de standardele de siguranță a Uniunii Europene și de Mecanismul Protecție Civile al UE.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?