Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Cîntăreți și muzicieni moldoveni au participat la o seară în memoria unui mare compozitor

21 apr. 2023,, 05:30   Societate
6410 0

La Chișinău a avut loc o seară comemorativă dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea celui mai mare compozitor, pianist și dirijor rus, Serghei Vasilievici Rahmaninov (1873-1943).

Oaspeții care au venit pentru această seară la Centrul rus de știință și cultură (CRSC) pe 19 aprilie au fost întîmpinați de muzica genială a lui Serghei Rahmaninov – răsuna vestitul concert Nr. 3 pentru pian cu orchestră în Re minor în interpretarea autorului (înregistrare din 1939). S-au păstrat înregistrările lui Rahmaninov - interpretul creațiilor sale și al altor compozitori, care au devenit un etalon pentru mulți pianiști din diferite țări și generații. Marea muzică a marelui compozitor a devenit laitmotivul serii.

În calitate de prolog, epigraful muzical al serii "O viață întreagă nu este de ajuns pentru muzică", a fost interpretată Prima parte a uneia dintre cele mai populare lucrări ale lui S. V. Rahmaninov - Al doilea concert pentru pian în do minor în interpretarea autorului (înregistrare din 1929). Cercetătorii numesc pe bună dreptate acest concert drept un poem genial despre Patrie – Rusia iubită, care a trăit întotdeauna în inima compozitorului. S. V. Rahmaninov spunea: "Sînt un compozitor rus și patria mea a lăsat o amprentă asupra caracterului și viziunilor mele. Muzica mea este rodul caracterului meu și, prin urmare, este muzică rusească".

Numeroșii invitați adunați în sală au fost întîmpinați de directorul CRSC, Andrei Muraviov, și soția ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Republica Moldova, Tatiana Vasnețova. Ei au vorbit despre semnificația creației lui S. V. Rahmaninov și le-au urat oaspeților să savureze muzica marelui compozitor și lucrările sale vocale în interpretarea minunaților cîntăreți moldoveni.

Programul serii a prezentat publicului cele trei ipostaze ale lui Rahmaninov, care, în ceea ce privește talentul muzical, este comparat cu Mozart. Serghei Vasilievici a primit trei daruri mari de la Dumnezeu: de compozitor, pianist și dirijor. Au răsunat fragmente din scrisorile lui Rahmaninov și amintirile contemporanilor săi despre procesul creativ, despre măiestria sa de interpretare și dirijare. "Jocul său era absolut, demonic. Rahmaninov a fost cel mai mare pianist, iar epoca noastră nu cunoaște un virtuoz mai mare, mai puternic decît el în arta interpretării" (scriitoarea Marietta Șaginian).


Putem judeca despre marele dar al lui Rahmaninov de dirijor după numeroasele memorii ale contemporanilor săi, precum și despre Rahmaninov ca om. "După gloria în Moscova, Rahmaninov a obținut și glorie în întreaga Rusie, iar apoi în întreaga lumea. Dar Serghei Vasilievici a rămas același om simplu, modest, puțin supărat și retras, dar în realitate infinit de fermecător, bun la suflet și inimos. Avînd un minunat simț al umorului, îi plăcea glumă amuzantă, iubea cînd în jurul său oamenii rîdeau din suflet" (compozitorul Reinhold Glier).

La acea seară a fost inaugurată Expoziția Muzeului Național de muzică din Rusia (Moscova): "Serghei Rahmaninov: "Sînt compozitor rus". Expoziția prezintă publicului patrimoniul cultural și diferite etape ale vieții și operei marelui muzician. Ea a reflectat în detaliu opera lui Rahmaninov în calitate de compozitor minunat, pianist fenomenal, dirijor de operă și simfonie, un minunat familist și prieten. Cei prezenți s-au interesat de legăturile de rudenie ale lui S. V. Rahmaninov cu domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare, de la care pornesc rădăcinile familiei Rahmaninov, precum și despre legăturile sale de rudenie cu marele poet rus A. S. Pușkin. Expoziția va fi disponibilă publicului pînă la începutul lunii mai, iar apoi va fi prezentată și în alte regiuni ale Moldovei. În calitate de tur al expoziției, oaspeților RCSC au vizionat un documentar despre viața și opera lui S. V. Rahmaninov din ciclul "Marile nume ale Rusiei".

Seara s-a încheiat cu un concert al Tinerilor Interpreți-absolvenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova și soliști ai Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, pregătită cu participarea artistei Poporului Moldovei, Eleonora Konstantinova. Talentații cîntăreți, laureați ai concursurilor internaționale Mihai Mihaescu, Alexei Digore și Cristina Goncearova, însoțiți de pianiștii Natalia Lazicova și Olga Iuhno, au interpretat romanțe - lucrări ale poeților ruși pe muzica lui S. V. Rahmaninov. La această seară a debutat cu succes laureatul concursurilor internaționale, tînărul pianist Ivan Vișnevoi, el a interpretat excelent preludiul în sol minor de S. V. Rahmaninov.

"Muzica trebuie să vină din inimă", a fost credo-ul lui Serghei Vasilievici Rahmaninov. În această seară, marea muzică a "geniului rus" a unit inimile și a umplut sufletele tuturor celor care au venit la Centrul Rus de Știință și Cultură. Publicul a savurat atmosfera muzicii sufletești a lui Rahmaninov, a întîmpinat călduros artiștii, exprimîndu-și încîntarea prin aplauze, și le-a mulțumit din suflet organizatorilor.

Seara a fost organizată de coordonatorul proiectelor culturale ale RCSC, Olga Bataeva.

11
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?