X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Cînd trebuie să fie achitată prima de asigurare medicală în sumă fixă

5 ian. 16:05   Societate
2969 0

Asigurarea medicală este obligatorie pentru fiecare cetățean. Persoanele care nu sînt angajate și nici nu fac parte din categoriile asigurate de stat trebuie să achite prima în sumă fixă în mod individual.

Cînd trebuie să fie achitată prima de asigurare medicală în sumă fixă

Deși termenul legal de achitare a primei în sumă fixă este 31 martie, se recomandă ca aceasta să fie plătită în luna ianuarie. Iată de ce: asigurarea medicală expiră în ultima zi a lunii ianuarie a anului următor în cazul persoanelor care achită prima de asigurare în sumă fixă. Acest lucru este valabil începînd din acest an, cînd a fost prelungit cu o lună termenul în care asigurarea este în vigoare, transmite tvrmoldova.

Pînă anul trecut, aceasta expira pe data de 31 decembrie. Modificarea a fost făcută de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru ca în perioada sărbătorilor oricine să poată avea parte în continuare de servicii medicale acoperite de asigurarea medicală obligatorie.

În cazul în care prima de asigurare este achitată după 31 ianuarie, vă riscați sănătatea. În această perioadă, pînă în momentul achitării, nu veți avea parte de beneficiile asigurării – spitalizare, medicamente, servicii de urgență, intervenții etc.


„Asigurați-vă în ianuarie pentru ca, indiferent ce se întîmplă, să fiți siguri că în orice zi puteți avea parte de servicii medicale, de spitalizare gratuită, de intervenții chirurgicale și o listă largă de medicamente compensate”, susține Maia Radilov, șefa Direcției relații cu beneficiarii a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Care este valoarea primei de asigurare medicală pentru anul 2024

În anul 2024, valoarea primei de asigurare medicală rămîne neschimbată. Aceasta constituie 12 636 de lei. Totuși, persoanele care achită prima în sumă fixă pînă pe data de 31 martie beneficiază de un preț redus.

De exemplu, deținătorii de teren agricol vor plăti de circa 12 ori mai puțin dacă respectă termenul legal. Pentru aceștia, suma care trebuie achitată pînă la 31 martie pentru asigurare este de 1014 lei.

În același timp, întreprinzătorii individuali, fondatorii de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă plătesc 2028 de lei în loc de peste 12 mii pînă în ultima zi a lunii martie. Iar pentru persoanele care desfășoară activități independente suma cu facilități este de 1622 de lei.

Ce se întîmplă dacă achitați prima medicală după 31 martie

Atenție însă! După data de 31 martie, oricare dintre persoanele care achită prima în sumă fixă va trebui să plătească valoarea deplină, de 12 636 de lei. La aceasta se adaugă penalitățile, care constituie 12 lei și 64 de bani pentru fiecare zi de întîrziere.

Șefa Direcției relații cu beneficiarii a CNAM, Maia Radilov, ne arată că, potrivit unui simplu calcul, dacă achitați prima în luna iulie, va trebui să scoateți din bugetul dumneavoastră aproape 14 mii de lei.

Totodată, trebuie să știți că, achitată în luna iulie, asigurarea medicală este oricum valabilă pînă în luna ianuarie a anului viitor. Deci, mai tîrziu înseamnă să achitați mai mult pentru un termen mai scurt.

Persoanele care nu trebuie să achite prima în sumă fixă sînt cele angajate, întrucît în cazul acestora asigurarea este plătită procentual, prin rețineri din salariu și alte venituri, iar pensionarii, copiii, elevii, gravidele, persoanele cu dizabilități și alte cîteva categorii sînt asigurate de stat.

0
1
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?