Eurovision stiri: 522
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Cereau 6 mii de euro pentru migrație ilegală: Cinci moldoveni, reținuți

30 mai. 2022,, 12:00   Societate
2281 0

Trei companii „specializate” în migrație ilegală spre Israel au fost destructurate de poliție, după ce ar fi prejudiciat peste 20 de persoane cărora le-au promis că vor putea munci acolo.

Mai exact, oamenii legii au reținut cinci membri ai grupului criminal organizat, cu vîrste cuprinse între 22 și 32 de ani, dintre care trei sînt administratorii companiilor – foști colegi de clasă ai unui liceu din capitală. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, toți cinci au fost plasați în arest – atît administratorii, cît și consultanții care direct contactau cu clienții care urmau să fie prejudiciați.

Totuși, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a satisfăcut doar parțial solicitarea procurorilor de plasare în arest preventiv, așa cum trei din aceștia, printre care unul din administratori, au fost plasați în arest la domiciliu. Prin urmare, procurorii vor contesta și vor solicita repetat plasarea acestora în arest preventiv, pentru asigurarea succesului investigațiilor. Suplimentar, au fost recunoscute în calitate de bănuite trei tinere și urmează și altor două persoane implicate să li se atribuie acest statut în dosar, timp în care potrivit legii cu toții se prevalează de prezumția nevinovăției.

Faptele incriminate sînt investigate începînd din ianuarie 2022, atunci cînd companiile le propuneau clienților asigurarea cu muncă în Israel, contra sumei de 6000 euro de persoană. În realitate, însă, companiile nu dețineau o astfel de licență obligatorie; nu aveau încheiate contracte de muncă cu angajatorii de acolo; nu colaborau cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă pentru înregistrarea activității de plasare în cîmpul muncii a clienților; iar cu clienții semnau doar un contract de consultanță, nu unul de prestare a serviciilor – toate acestea fiind încălcări ale legii.

Mai mult decît atît, deși companiile nu dețineau licențe de activitate în domeniu, aceștia-și induceau în eroare clienții. Mai exact, aceștia aveau afișate în oficii extrasele de înregistrare a companiilor, ceea ce-i făcea pe potențialii clienți să creadă că aceștia desfășoară o activitate legală, așa cum nu erau informați despre necesitatea deținerii unei licențe în domeniu de către companii. Pe lîngă acestea, companiile eliberau bonuri de plată neautentice, în care indicau sume de bani mai mici decît cele reale.


Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor complicilor și informării publicului despre evoluțiile pe dosar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?