Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ceban: Se poate vinde noul sediu Moldovagaz și să se acopere o parte din datoria către Gazprom

6 dec. 2023,, 08:00   Societate
5777 0

Moldovagaz nu vrea să pun pe umerii cetățenilor niciun leu din datoriile față de concernul rus Gazprom din simplul motiv că nu are baza legală, a declarat președintele companiei, Vadim Ceban, la emisiunea Rezoomat de la RLive.

Moldovagaz poate achita aceste datorii din resurse proprii cum ar fi mijloace bănești, datoriile debitoare de la Termoelectrica, CET Nord sau alți debitori și vînzarea patrimoniului. Ceban a precizat că se poate vinde chiar noul sediu Moldovagaz, în care au fost investite peste 30 de milioane de dolari.

„Clădirea este în Chișinău, Republica Moldova. Nu pleacă la Moscova sau Sankt Petersburg, dar rămîne aici. Și costă la prețul de piață mult mai mult de cît a fost investit. Acționarii dacă vor pot lua la evaluat această clădire și să o scoată la vînzare. Astfel o parte din datorie este achitată”, a declarat Ceban.

„Moldovagaz a construit această clădire pentru că a avut dreptul să o facă. Avînd la bază decizia acționarilor și resurse disponibile. Moldovagaz în afara plății componentei de preț de gaz și alte componente obligatorii pe care pune pe seama consumatorilor în baza tarifului mai are și rentabilitate, mai are și venituri curente. Respectiv, acționarii au decis că o parte din aceste resurse să fie îndreptate pentru construcția acestui obiectiv. Este un activ al companiei gestionat de acționari. Dacă acționarii decid să valorificăm această clădire poftim este sursă de acoperire a unei părții a datoriei. Consumatorii nu au plătit pentru acest lucru niciun ban”.

La începutul lunii septembrie a acestui an, autoritățile de la Chișinău au anunțat că auditul a arătat că la finele lunii martie 2022 datoria Moldovagaz față de concernul rus Gazprom a constituit 709 milioane de dolari. Însă cea mai mare parte din această datorie fie nu este executabilă, fie nu a putut fi confirmată prin acte. Același audit a confirmat posibilitatea ca și Moldovagaz să inițieze o serie de acțiuni împotriva Gazprom-ului cu pretenții financiare. Ministrul Parlicov preciza atunci că Chișinăul propune achitarea sumei de 8,6 milioane de dolari.


După ce auditul nu a fost aprobat de către Consiliul de observatori al Moldovagaz, compania fiică a Gazprom-ului, concernul rus a declarat că raportul auditului cu privire la datorii nu poate fi considerat un document final adecvat unui audit financiar independent și de încredere. Potrivit companiei, concluziile auditului respectiv nu pot influența în vreun fel datoria, mai ales că „aceasta este confirmată în documente semnate de „Gazprom” și „Moldovagaz” și în deciziile relevante ale arbitrajului internațional.

17
3
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?