Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ceban: Iarna viitoare va fi și mai complicată

13 dec. 2022,, 08:45   Societate
4199 2

„Pe plan energetic, iarna viitoare o sa fie încă și mai complicată. Aceasta se datorează faptului că, toate țările și toți jucătorii pe piață vor intra masiv, deja în perioada lunii aprilie, în stocări.

Totul va depinde de unii factori care se discută la nivel European: plafonarea prețurilor, respectiv care vor fi subvențiile și injectările de capital, lichidități”. Despre asta a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4, notează unimedia.

„Deja sînt foarte multe țări șii companii care se intîlnesc cu aceste probleme la nivel global. Sunt foarte multe injectări de resurse financiare din partea băncilor comerciale.

După opinia mea, ca expert în domeniul energetic, sînt foarte multe semne de recesiune la nivel global.

Cum se va determina, va fi foarte bine evidențiat în trimestrul I și la noi, cu contractarea anumitor piețe la nivel UE și cel global, dar pregătirile pentru iarna din anul viitor va fi mai complicată, decît anul acesta, la nivel de regiune si UE.


Viteza de apariție a gazelor suplimentare pentru a acoperi deficitul care există, 25-30 mlrd. m3 cubi, deficit real la nivel European, care acum nu este acoperit cu anumită producție sau injectări din alte părți, urmează cumva să se răsfrîngă asupra menținerii preturilor înalte dar și asupra răspunsului din partea cererii consumului, posibil reducere de consum”, a declarat Vadim Ceban.

„În următorii 2-3 ani nimeni din „traderi” nu vor oferi un preț mai mic 1000 de dolari, așa sînt prognozele. Moldova ar trebui să se înțeleagă direct cu producătorul, oricine ar fi, cei ce produc și au resurse respective, fie Gazprom, România, fie Azerbaijan, pe baza unui pret care se calculează pe baza unei formule foarte clare.în baza unei formule foarte clare”.

Totodată, șeful Moldovagaz susține că, în acest sezon, cel puțin pînă la 1 aprilie, Republica Moldova va avea o situație stabilă pe piața gazelor naturale. „Nu este o problemă cu gazele naturale pentru consumatori pentru următoarea perioadă”, a declarat Vadim Ceban.

La data de 3 decembrie, România a început exportul de gaze naturale către Republica Moldova, prin conducta Iaşi-Ungheni, pentru prima dată. Despre aceasta au anunțat reprezentanţii Transgaz.

Din 4 decembrie, S.A. „Moldovagaz” achiziționează gaze naturale din două surse, iar consumul zilnic al Republicii Moldova în luna decembrie va fi de 9,2 milioane de metri cubi.

0
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?