X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Cea mai mare dioramă feroviară din Moldova va fi expusă din nou

4 mar. 2019,, 11:20   Societate
3343 0

După ce a stat și s-a prăfuit timp de două luni la depozit, cea mai mare dioramă feroviară din Moldova urmează să fie expusă din nou. Construcția este reasamblată de mai mulți meșteri, care urmează să-i extindă suprafața de la 70 de metri pătrați, la 120.

Creatorii expoziției care cuprinde trenuri, clădiri, copaci și munți în miniatură, spun că au ajuns la o înțelegere cu cei de la gară, așa că de la sfîrșitul lunii martie, aceasta va putea fi admirată acolo.

Să construiești o căsuță în miniatură durează cel puțin o zi, în funcție de complexitatea acesteia, spun cei care lucrează la noua imagine a dioramei. Și asta pentru că munca este migăloasă.

Andrei Cociuc, meșter: “Totul începe cu proiectarea căsuțelor, fiecare element trebuie desenat. Se dau dimensiunile peretelui după care se dau ferestre, uși și restul”.

Andrei ne-a arătat cum este creată o construcție pas cu pas.


Andrei Cociuc, meșter: „Aici sînt doi pereți ai unei case și după se asamblează, pentru asta trebuie încă trei pereți”.

În același atelier, doar că la altă masă, lucrează cu spor Oxana. Ea construiește clădiri supraetajate.

Oxana Cornenco, modelist: „Pereții aceștia sînt turnați în matrița și acestea la fel, iar ulterior totul se șlefuiește.

Oxana Cornenco, modelist: „Și se pun draperiile. Se pun geamurile, iar apoi se decorează pereții în felul următor”.

Seara, prin atelier trece Marius, fiul creatorilor dioramei, care verifică cum merg lucrările. Are cinci ani și este îndrăgostit de trenulețe și construcții în miniatură.

În timp ce în atelier treaba merge strună, ceea ce a mai rămas din vechea dioramă, așteaptă la depozit să-și recapete imaginea de altădată.

Acum diorama seamănă mai degrabă cu un puzzle. Iar bucățile sînt așezate pe jos, abia după ce acestea vor fi puse cap la cap vor reda adevărata poveste a unei lumi micșorate de 87 de ori”.

La sfîrșitul anului trecut, creatorii construcției, care au lucrat la ea timp de 5 ani și au investit peste 10.000 de euro, se plîngeau ca expoziția va fi închisă din lipsa de bani.

Recent aceștia au reușit să ajungă la o înțelegere cu administrația gării din Capitală, care le-a oferit în chirie un spațiu, la un preț simbolic, așa că diorama urmează să fie mutată acolo.

Ana Pereu, Administrator dioramă: „Vom avea un modul nou de machetă interactivă, iar pe viitor ne dorim foarte mult să extindem expoziția”.

Creatorii dioramei spun că toate cheltuielile de extindere a acesteia sînt suportate tot de ei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?