X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Cărțile pentru copii sînt cele mai solicitate în librării

10 apr. 2023,, 09:30   Societate
3579 0

Numărul de titluri apărute pe piața de carte din Republica Moldova se menține la nivel constant, însă este în creștere numărul celor tipărite în limba de stat, au declarat pentru Radio Moldova, reprezentanții Camerei Naționale a Cărții.

Producția editorială este marcată de cărțile didactice, care se tipăresc într-un număr mai mare. În același timp, în librării, cele mai solicitate sînt cărțile pentru copii. Experții susțin că literatura pentru copii generează profit, însă este nevoie de regîndirea conținutului acestor cărți și organizarea mai multor cluburi de lectură, notează radiomoldova.

Anul trecut au fost tipărite 2 600 de cărți și broșuri, cu 100 de titluri mai puține decît în anul 2021. Dintre acestea, 2 150 au fost cărți, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, directorul general al Camerei Naționale a Cărții, Renata Cozonac.

Ea a precizat că numărul de titluri editate se menține constant, însă se observă o creștere cu 5% a cărților editate în limba de stat. În același timp, este în creștere și numărul cărților electronice, în special din categoria monografiilor universitare.

„Din numărul total de carte, indiferent de format tradițional sau electronic, ca și în anii precedenți, numărul cel mai mare o dețin manuale și lucrări metodice, apoi merg cu tematică științifico-populară și cu caracter științific. Din numărul de manuale și lucrări metodice, pe primul loc se situează cărțile destinate învățămîntului superior, apoi cărțile cu tematică pentru învățămîntul de cultură generală, cărțile cu caracter științific, beletristica și cărțile pentru copii și tinerii cititori. Dacă pînă acum pe al 2-lea loc era o carte editată în limba rusă, acum s-a schimbat. Pe al 2-lea loc sînt cărțile editate în mai multe limbi și apoi cartea editată în limba rusă”, a declarat Renata Cozonac.


Pe parcursul anului trecut au fost tipărite 283 de titluri de carte pentru copii, față de circa 260 în anul 2021, cu un tiraj de 483 000 de exemplare. Atît librarii, cît și directorii de editură spun că piața editorială se dezvoltă datorită cărților pentru copii care sînt printre cele mai solicitate. Însă în prezent literatura pentru copii a rămas la preferințele anilor 1960 și este nevoie de regîndirea conținutului și organizarea cluburilor de lectură pentru copii, a explicat directorul unei edituri, Gheorghe Erizanu.

„Toți editorii consideră că cartea pentru copii e pe primul loc și se vinde cel mai bine din cauza că o parte dintre colegii noștri se pricep doar la cărțile pentru copii. Problema este următoare, cărțile pentru copii, părinții le cumpără copiilor care nu au dreptul de opțiuni. Noi am rămas la gusturile și literatura din anii '60. Undeva în clasa a 3-a, a 4-a, iată atunci trebuie să oferi copilului cartea care să-l prindă. Dacă îl pierzi, atunci mai ai o șansă, cînd devine adolescent. Sper foarte mult că vor părea mai mult cluburi de lectură și nu cenacluri”, a menționat Gheorghe Erizanu.

În Republica Moldova sînt înregistrate peste 200 de edituri și circa 70 de librării, în mare parte concentrate în municipiul Chișinău.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?