Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Care este cea mai mare mită raportată de autorități în dosarele privind traficul de droguri

12 ian. 2021,, 09:45   Societate
5246 0

39.000 euro! Aceasta este cea mai mare mită raportată de autorități în dosarele privind circulația ilegală a drogurilor.

Potrivit unui studiu realizat de Direcția Analitică a Centrului Național Anticorupție, de-a lungul anilor, în acțiuni de corupere pasivă și activă, precum și în cele de trafic de influență în dosare privind traficul de droguri, au fost implicați atît angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cît și avocați ai bănuiților din dosare, transmite agora.md.

Potrivit Strategiei naționale antidrog pentru anii 2020-2027, începînd cu anul 2012, infracționalitatea în domeniul drogurilor a scăzut cu circa 20%. În perioada nilor 2011 - 2019 au fost pornite peste 11.000 de cauze penale în care obiectul infracțiunii îl reprezenta drogul.

Acțiunile de corupție nu lipsesc în acest domeniu. Datele statistice arată că, în perioada anilor 2008 – 2020, CNA şi Procuratura Anticorupție au instrumentat 21 de cauze penale care au afectat traficul de droguri sau alte substanțe derivate ale acestora.

Din numărul total de dosare, șapte cauze penale au vizat angajații Ministerului Afacerilor Interne, care, prin corupere pasivă, se implicau în absolvirea de răspundere penală sau recalificarea faptelor persoanelor implicate în circulația ilegală a drogurilor.


În alte cinci cauze penale au fost documentate acţiunile de trafic de influență ale persoanelor care interveneau, cu același scop, în adresa angajaților Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii şi Sistemului judecătoresc.

Au fost înregistrate şi două cazuri de corupere activă a angajaților Inspectoratului Naţional de Patrulare din partea șoferilor care erau suspectați de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de substanțe narcotice sau stupefiante.

Celelalte șapte cazuri au fost orientate spre documentarea acţiunilor ilegale în cadrul transmiterii drogurilor în instituțiile penitenciare, eliberarea actelor permisive privind activitatea cu substanțe narcotice şi sustragerea drogurilor, în calitate de corp delict, din cadrul dosarelor penale din gestiune.

„Existența cererii drogurilor susține o uriașă piață neagră care alimentează permanent criminalitatea organizată. În asemenea condiţii, criminalitatea organizată, care gestionează fonduri enorme, tentează şi în privința altor valori, iar în acest sens nu pot fi desprinse şi alte infracțiuni, inclusiv cele de corupţie şi conexe acestora. În Republica Moldova, continuă războiul contra drogurilor, care durează de peste patru decenii, succesul fiind lăsat așteptat prin promovarea politicilor de combatere a drogurilor”, se menționează în Analiza strategică privind unele vulnerabilităţi de corupţie identificate în cadrul promovării politicii de stat privind circulaţia substanţelor narcotice, stupefiante şi precursori, realizată de Directia Analitica a CNA.

De menționat că afacerile ilegale din domeniul drogurilor sînt estimat de Organizația Națiunilor Unite la peste 300 de miliarde de dolari americani anual.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?