X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Calmîc: În bugetul de stat pentru 2024 sînt dezechilibre structurale foarte mari

14 dec. 2023,, 09:30   Societate
2415 0

Bugetul pentru 2024 este unul îngrijorător pentru toată lumea, mai ales pentru business, cei care aduc bani la bugetul național.

O spune Octavian Calmîc, fost ministru al Economiei și ex-director al ANRE.

”Da l-am văzut, chiar m-am și ocupat cu el din simplă curiozitate la început, dar mai apoi ca să înțeleg care este linia de mișcare și care sînt țintele trasate. Probabil este un proiect de buget care a este rezultatul unei munci a unei echipe care a reușit să îl pună pe masă după o consultare cu partenerii de dezvoltare și cu instituțiile financiare (FMI). Că se putea de generat ceva mai bun - nu cred, că este dezechilibrat - e adevărat, sînt prea multe elemente care nu se bat cap în cap nici în partea de venituri, nici în partea de cheltuieli. Trebuie să ne îngrijoreze - sigur, pentru că sînt dezechilibre structurale foarte mari. Mă refer în primul rînd la deficitul bugetului, la reduceri de finanțări pe diferite programe și la lipsa de investiții pe sectoare ale economiei naționale care ar putea să creeze o bază impozabilă care ne va permite pe viitor să supraviețuim. Toate acestea lipsesc”, a declarat Calmîc în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

Totodată, acesta menționează că în cadrul noului buget este o scădere foarte mare a valorificării banilor din străinătate.

”Pornim de la un cadru bugetar existent și de la multe alte elemente, din păcate ce am observat este o descreștere a ritmului de atragere a banilor din străinătate, atît sub formă de împrumuturi, cît și sub formă de granturi. Deci granturile au ajuns la unul din cel mai jos nivel înregistrat vreodată, e vorba de 2,5 miliarde lei, ceea ce este extrem de puțin pentru necesitățile noastre. Împrumuturile, chiar dacă ele sînt în jur de 16 miliarde, noi avem 12 miliarde aproape deservirea împrumuturilor precedente. Practic efectiv, Republica Moldova va beneficia doar de 4 miliarde, pentru că 12 trebuie să le întoarcem. Sigur că în aceste circumstanțe cînd nu mai este acea avalanșă de resurse de peste hotare, sigur că acest lucru creează niște dezechilibre. Drept rezultat avem reducerea finanțărilor atît pe subvenții în agricultură, atît pe proiecte de infrastructură, atît pe sectorul energetic cînd vorbim de compensații. În sezonul de încălzire 2022-2023, fondul de compensații chiar dacă nu a fost utilizat pe deplin, a fost de 5,5 miliarde lei, chiar dacă dacă 3,5 miliarde lei au fost economisite și vor fi utilizate în acest an. Păi pentru anul viitor sînt alocate doar 1,5 miliarde de lei”; a mai spus Calmîc.


Reamintim că potrivit mai multor experți bugetul de stat pentru anul 2024 a fost aprobat cu o întîrziere de peste două luni se arată a fi unul modest atît la capitolul venituri, cît și cheltuieli.

Proiectul bugetului public național a fost publicat la data de 28 noiembrie, iar asta înseamnă că cetățenii, societatea civilă și experții au avut la dispoziție doar trei zile pentru a analiza documentul cu peste 400 de pagini.

În același timp, potrivit experților în finanțe publice, calendarul bugetar prevede că planul trebuie aprobat de Guvern pînă la 15 octombrie, iar asta înseamnă că termenul a fost depășit cu mai mult de două luni.

2
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?