Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Avocatul Poporului despre mecanismul penalităților aferente neachitării la timp a asigurării medicale

12 mai. 2023,, 19:45   Societate
2845 0

Avocatul Poporului (AP), Ceslav Panico, recomandă revizuirea mecanismului penalităților aplicate în caz de neachitare în termen a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), care poate determina atingerea unor proporții considerabile a penalităților și, împreună cu acțiunile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), poate duce la invalidarea accesului persoanei la asistența medicală.

Ombudsmanul propune ca procedura de revendicare a penalităților să fie inițiată din momentul în care persoana este notificată despre obligativitatea achitării primei AOAM, iar statutul de persoană asigurată să fie acordat peste 7 zile după achitarea primei, dar nu și a penalităților.

Totodată, AP recomandă și reducerea termenului de „7 zile calendaristice”, după care persoana recapătă statutul de persoană asigurată, după ce achită prima de asigurare.

Prin operarea modificărilor propuse, persoana ar obține statutul de asigurat și accesul la asistența medicală după achitarea cu întîrziere a primei de asigurare, „iar penalitățile, în caz de neachitare a acestora, nu ar constitui impediment pentru atribuirea statutului de asigurat și ar putea fi încasate separat de către CNAM conform procedurilor ordinare actuale”, consideră AP.

La fel, Ombudsmanul recomandă CNAM intensificarea campaniilor de informare și sensibilizare a populației privind beneficiile procurării politiei de asigurare medicală, dar și efectuarea unei analize a motivelor de neachitare la timp a primelor AOAM, transmite anticorupție.md.


Potrivit legislației în vigoare, persoanele fizice, care se asigură în mod individual, trebuie să achite integral prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pînă la data de 31 martie.

În prezent, la expirarea termenului de achitare a primei AOAM, pentru fiecare zi de întîrziere se calculează o penalitate de 0,1% din suma datoriei, iar procedurile de verificare de către CNAM a achitărilor pot dura în timp.

„În esență, se prezumă că întîrzierile procedurale utilizate de către CNAM generează un cuantum semnificativ al penalităților”, consideră AP.

Datele CNAM arată că, în anul 2022, 3 212 de persoane au depășit termenul stabilit de achitare a primei AOAM în sumă fixă, fiind încasate penalități în sumă de 1 955 310,91 lei.

0
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?