X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Avocatul Copilului a comentat situația cu maltratarea unei fete

6 iul. 2023,, 15:26   Societate
2522 0

Autoritățile au eșuat în prevenirea unor astfel de cazuri de agresiune, cu implicarea minorilor, spune avocatul poporului pentru drepturile copiilor.

Statul trebuie să creeze servicii și mecanisme care să răspundă la necesitățile copiilor, astfel încât aceștia să-și schimbe comportamentul. Autoritățile locale și cele centrale, împreună cu poliția și alți specialiști, ar trebui să conlucreze la acest capitol, afirmă Maia Banarescu, transmite protv.

Maia BANARESCU, AVOCATUL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI: „La noi în țară nu sunt servicii adaptate pentru copiii în conflict cu legea și care nu au vârstă de răspundere penală. Autoritățile tutelare nu au acele mecanisme cu care să lucreze cu copilul care deja are un comportament deviant, referitor la cazul fetei.” Avocatul Poporului pentru drepturile copilului susține că autoritățile locale și cele centrale trebuie să elaboreze servicii care să corespundă necesităților copiilor.

Referitor la persoană, care a comis o abatere, care a intrat deja în conflict cu legea pentru a două oară, într-adevăr este foarte complicat de aplicat asupra ei unele restricții, condiționări, pentru că noi nu avem dezvoltate serviciile speciale pentru copii cu comportament deviant, copii în conflict cu legea.” Maia Banarescu spune că autoritățile au intervenit tardiv în cazul tinerei de 15 ani, care a bătut o adolescență de 17 ani, iar anterior o copila de 13 ani.

Aici autoritățile au eșuat total pentru că nu au venit cu niște servicii pentru că copilul să răspundă la ceea ce i se propune lui. Autoritățile trebuie să creeze aceste servicii. Nu vin cu niște activități interesante pentru copii, poate fetiță această vrea și ea o meserie, să meargă la o școală profesională. Elementar, ce vrea acest copil, el nu abandonează acest centru pur și simplu.”


În 2018, în țara noastră a fost elaborată legea 299 privind protecția copiilor cu comportament deviant.

Acesta prevede prevenirea situațiilor de agresiune și metode de intervenție în cazul în care copiii se află în conflict cu legea. Deși a intrat în vigoare în 2020, mecanismele necesare pentru implementarea legii nu au fost dezvoltate. Nu au fost înființate centre care să impună restricții la circulația copiilor care dau dovadă de comportament agresiv și care nu au împlinit vîrsta de răspundere penală, dar și alte măsuri. Ministerul Muncii și Protecției Sociale este responsabil pentru acest aspect.

Vă amintim că pe web au apărut înregistrări video, în care o adolescentă a fost bătută de alte două fete. Inspectoratul de Poliție Buiucani a înregistrat cazul pe 30 iunie după un apel parvenit la numărul unic de urgență 112. În cadrul măsurilor luate, polițiștii au stabilit că incidentul a avut loc într-un parc din sectorul Botanica al Capitalei, în jurul orei 02:20.

Totodată, oamenii legii au identificat-o pe una dintre agresoare, care s-a dovedit a fi o tînără de 15 ani cazată la un Centru de plasament, de unde a plecat fără a anunța conducerea centrului. Ea a mai fost implicată în cazuri similare.

Victima s-a dovedit a fi o fată de 17 ani dintr-un sat din raionul Anenii Noi, care anterior a părăsit domiciliul de mai multe ori.

Fetele implicate în acest caz (agresoarea și victima) vor fi audiate în prezența specialiștilor pentru stabilirea circumstanțelor incidentului.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal.

0
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?