X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Autoritățile vor să crească producția de energie regenerabilă pînă la 30%

28 iul. 2023,, 13:30   Societate
2593 0

Autoritățile de la Chișinău își propun creșterea producției de energie regenerabilă de la 6 la sută, cît reprezintă în prezent, pînă la 30% în următorii 7 ani.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova de secretara de stat de la Ministerului Energiei, Carolina Novac. Experții în domeniu susțin că acest obiectiv este unul real.

Circa 6 la sută din consumul de energie electrică al țării noastre este asigurat din surse regenerabile, a precizat secretara de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac. Potrivit ei, peste 100 de megawatt (MW) sunt generați de instalații eoliene, circa 68 MW de instalații fotovoltaice, urmate de instalații hidraulice și cele pe bază de biogaz.

„În aceste momente vorbim de o pondere de aproape 6% în tot sectorul electro-energetic. Noi dorim să atingem ținta de consum cu pînă la 30% în 2030, ca proporție în sectorul energetic”, a declarat Carolina Novac.

Înaltul Consilier al Uniunii Europene pe domeniul energiei, Alexandru Săndulescu, punctează că obiectivul stabilit de autoritățile de la Chișinău este unul real, iar acest lucru îl demonstrează studiile deja realizate.


„Conform rezultatelor acestor rulări, este posibil ca Republica Moldova să aibă în 2030 circa 800 de MW puterea instalată în surse regenerabile. Și aici mă refer la acele surse regeabile, cumva problematice - eolian și solar. Din ce punct de vedere problematice? Pentru că ele nu pot fi controlate, ele depind de niște fenomene, meteorologice”, subliniază Alexandru Săndulescu.

Mai multe companii străine sunt gata să investească în proiecte de dezvoltare a sectorului de energie regenerabilă, a subliniat reprezentantul Secretariatului Comunității Energetice, Denis Tumuruc.

„Ținta propusă pe hîrtie arată foarte realistă și cei 800 de megawați la care se referă și colegii este una realizabilă astăzi. Cred că mai mulți investitori sunt gata să învestească în mult mai mulți megawați, în o capacitate mult mai mare. Imediat însă intervine întrebare de avem capacitate de a-i accepta în sistem, cît ne va costa, care va fi impactul asupra tarifelor, și care va fi acesta. Deci acesta e setul de întrebări care apare atunci cînd te apuci de elaborarea unui plan național pentru energie și climă și la care trebuie să răspundă”, punctează Denis Tumuruc.

Potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Eficiență Energetică, anul trecut, capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile constituia peste 200 de Megawatt, față de 61, la sfîrșitul anului 2018. În același timp, autoritățile au anunțat anterior că în ultimii cinci ani capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice și cele pe biogaz au crescut de trei ori.

6
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?