X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Maria-Victoria Racu: De sărbători fiți prudenți la ce mîncați și la ce beți

29 apr. 10:58   Societate
1957 0

Mesele pascale vin adesea „la pachet” cu consecințe neplăcute. În acest sens, Maria-Victoria Racu șefa secție nutriție a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a venit cu o serie de recomandări pentru populație.

”Sărbătorile pascale sînt adesea asociate cu un consum abundent de alimente și cu trecere bruscă de la alimentația de post la acea animalieră. Acest lucru aduce adesea consecințe neplăcute, precum acutizarea bolilor cronice, în special a celor digestive, colecistite, indigestii sau constipații dar și creează un teren favorabil pentru acutizarea bolilor precum diabetul zaharat sau bolile de inimă. Dat fiind faptul că în aceată perioadă există riscul acumulării kg în plus. Pentru a preveni aceste consecințe, ANSP vine cu o serie de recomandări. Trecere de la alimentația vegetariană, la cea animalieră, în special în cazul persoanelor care au ținut post va fi una treptată”, a spus Maria-Victoria Racu.

Totodată, nutriționista recomandat ieșirea din alimentația de post treptat.

”Pentru reajustarea proceselor digestive, la carne, ouă lapte și grăsimi animaliere organismul are nevoie în medie de 7-14 zile. Introduceți produsele animaliere în meniu treptat, inițial produsele lactate fermentate, ouă și pește, apoi carnea de pasăre, iepure sau vită slabă, iar la sfîșitul săptămînii luminoase se poate opta pentru carnea de porc, miel și lapte. Jumătate din meniul de sărbători urmează să fie alcătuit din legume și fructe proaspete și verdețuri de sezon. Salata se va asezona cu ulei presat la rece dar nu cu maioneză. 2 - 2,5 litri de apă pe zi, băuturile dulci se vor exclude, iar consumul de dulciuri va fi limitat. Produsele pentru masa pascală se vor alege cu precauție, ouăle, vopseaua pentru ouă, carnea, produsele din carne și cozonacii se vor procura doar din locuri autorizate unde se respectă toate regulamentele sanitare de comercializare. Ouăle urmează să fie marcate în modul corespunzător și să fie cu coarja curată, intactă și urmează să fie fierte tari și păstrate la frigider maximum 7 zile. Cozonacul trebuie să aibă coajă uniformă, uscată, fără pete lipicioase, sau porțiuni arse. Optați pentru cozonacul cu ingrediente naturale, fără grăsimi vegetale și decor de nuci sau fructe uscate. Alegeți cozonacul sau pasca cu un termen scurt de valabilitatea”, a spus specialista.

Potrivit ei, asigurarea bunelor practici de alimentare va preveni intoxicațiile alimentare. În acest sens Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă cinci pași de urmat:

  • menținerea mînilor și a suprafețelor curate înainte și în timpul preparării alimentelor
  • separarea produselor crude de cele preparate
  • gătirea termică corespunzătoare a alimentelor
  • refrigerarea corespunzătoare a alimentelor
  • utilizarea apei și a ingredientelor sigure pentru consum.

Potrivit Anei-Maria Racu, bucatele pregătite se vor păstra la frigider timp de maxim 48 de ore, iar produsele cu maioneză sau cremă maxim 24 de ore. Orice timp de bucate, fie ele crude sau preparate se vor păstra la temperatura camerei timp de maxim 2 ore. Vă îndemnăm să evitați consumul excesiv de alcool.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?