X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

A fost aprobat regulamentul de organizare a concursului pentru funcția de procuror general

23 oct. 2023,, 12:43   Societate
2372 0

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a convocat în ședință pe 23 octombrie. Membrii CSP au aprobat regulamentul cu privire la organizarea concursului de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. S-a întîmplat după aproape patru ore de deliberări.

Un membru al CSP a formulat o opinie separată. Hotărîrea poate fi contestată în condițiile legii, notează Noi.md cu referire la tv8.

Tot astăzi, ar putea fi anunțat concursul pentru funcția de procuror general, după ce subiectul a fost inclus pe ordinea de zi, la propunerea ministrei Justiției.

Anterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că am putea avea un nou procuror general cel tîrziu în ianuarie 2024.

Reamintim că pe 26 septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal și demis în baza unei hotărîri a CSP din 23 mai 2022. Anterior, o comisie specială i-a analizat activitatea lui Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale și a apreciat-o cu calificativul „nesatisfăcător”, oferindu-i 2,19 puncte.


În 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a fost reținut, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Anul trecut, avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plîns de două ori la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia CSP prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție.

În iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernului Republicii Moldova privind cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit avocatului Victor Munteanu, CEDO nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.

De asemenea, Curtea Europeană a cerut Guvernului să explice de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa.

În luna septembrie 2022, Guvernul de la Chișinăua expediat CEDO explicațiile solicitate în dosarul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. În răspunsul expediat, Guvernul s-a referit la plasarea în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, dar și la motivele suspendării acestuia din funcția de șef al Procuraturii Generale.

1
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?